A 26-a zi de război. Fost șef CIA: Ucraina se află într-un „impas sângeros”. Mariupol nu cedează. „Bombele cad la fiecare zece minute”. VIDEO/UPDATE
- Sabina Popescu
- 21 martie 2022, 08:58
Este a douăzeci și șasea zi de război în Ucraina. Forțele armate ucrainene au transmis că au lovit, duminică, șapte ținte rusești - un avion, patru vehicule aeriene fără pilot (UAV) și două rachete de croazieră. Ucraina refuză să cedeze orașul-port Mariupol, în urma ofertei Rusiei, care a precizat că până luni, ora 05.00, soldații ucraineni au termen să depună armele. În regiunile Donețk și Luhansk, se pare că forțele rusești ar fi luat măsuri de mobilizare forțată.
Cum avansează rușii în marile orașe ucrainene
UPDATE 15: Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că forțele ucrainene din Mariupol au jucat un „rol uriaș în distrugerea planurilor inamicului”, în timp ce a prezentat o actualizare în care a afirmat că forțele rusești au fost blocate în alte părți, dar a recunoscut o „situație dificilă” la nivel național.
Prin confruntarea cu atât de multă putere de foc la Mariupol, „au fost salvate atâtea zeci de mii de vieți în întreaga Ucraină. Astăzi, Mariupol salvează Kievul, Dnipro și Odesa. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a spus Reznikov.
Reznikov a susținut că forțele terestre rusești din alte părți au fost blocate. Acesta, a spus el, este motivul pentru care Moscova „face încercări disperate de a împinge trupele belaruse în iadul războiului din Ucraina”.
Reznikov a spus că Rusia „nu mai visează să captureze Kievul, iar ei sunt fără suflu în regiunile Cernihiv și Sumy și primesc lovituri dureroase lângă Harkov, în regiunile Mykolaiv, Kherson și Luhansk”.
Cernihiv și Sumy, din nordul țării, sunt încercuite și au fost grav avariate, dar se află încă sub control ucrainean. Între timp, orașul Kherson din sudul țării este ocupat de forțele rusești, dar a înregistrat proteste civile persistente, iar în weekend au avut loc noi proteste în orașul Enerhodar din sud-estul țării, după ce viceprimarul a fost reținut.
Trupele rusești din sudul Ucrainei „încearcă în continuare să ocolească (orașul Mykolaiv din sud - n.r.) în timp ce se îndreaptă spre vest, spre Odesa”, a transmis, duminică târziu, Ministerul britanic al Apărării. Forțele navale rusești „continuă să blocheze coasta ucraineană și să lanseze atacuri cu rachete asupra unor ținte din întreaga Ucraină”.
Harkovul a fost supus unor atacuri grele cu rachete de când a început invazia, la 24 februarie, dar nu este încă complet încercuită, potrivit oficialilor ucraineni.
Reznikov a declarat că, după 25 de zile de luptă, „suferim pierderi”.
„Inamicul ne distruge orașele și ne subminează economia. Situația este foarte dificilă. Dar atât timp cât armata noastră, care este întărită de rezerve, se menține, vom lupta. Și vom învinge!”, a spus Reznikov.
UPDATE 14: Consilierul ministrului de Interne din Ucraina a confirmat că forțele armate ruse au deschis focul asupra civililor pașnici. Au existat și persoane rănite, care au fost transportate la spital. Numărul acestora nu este încă cunoscut.
Momentan, nu există informații referitoare la cazuri de deces.
UPDATE 13: Noi informații, neconfirmate oficial (momentan), în legătură cu protestele organizate în orașul Herson, cucerit de inamici la începutul lunii martie.
Ucrainenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva ocupației armatei ruse. Militarii ruși au deschis focul - încă nu este clar dacă în apropierea oamenilor aflați la manifestație sau chiar asupra acestora.
⚡️BREAKING⚡️
Russian soldiers open fire on crowds in #Kherson gathering for the daily protest against the occupying army.
Video is verified.
Incessant fire on unarmed protesters. Soldiers are edgy as they know #Ukraine's army is closing in on efforts to liberate the city pic.twitter.com/S1zM9M71xz
— Tim White (@TWMCLtd) March 21, 2022
UPDATE 12: În urma atacului cu rachete de croazieră rusești asupra unui centru de antrenament militar ucrainean din Nova Lyubomyrka, regiunea Rivne din nord-vestul Ucrainei, au fost raportate câteva zeci de victime, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. Informațiile nu au putut fi verificate independent.
Ulterior, purtătorul de cuvânt Konashenkov a declarat că rachetele de croazieră au distrus, de asemenea, un depozit de muniții și sediul unei brigăzi mecanizate în apropierea satului Selets, situat în vestul țării, fără a oferi detalii suplimentare.
Forțele rusești au efectuat o serie de lovituri în ultimele zile folosind rachete de croazieră și rachete hipersonice, lansate din afara teritoriului ucrainean.
„Bombele cad la fiecare zece minute”
UPDATE 11: Mariupol a fost supus în continuare unor bombardamente intense în cursul nopții, potrivit unui ofițer ucrainean din oraș.
„Bombele cad la fiecare zece minute; navele de război ale marinei rusești bombardează orașele. Ieri (duminică - n.r.), soldații au dezamorsat patru tancuri, (precum și - n.r.) vehicule blindate și trupe. Încă mai avem nevoie de muniție, de arme antitanc și de apărare antiaeriană”, a declarat pentru CNN căpitanul Svyatoslav Palamar din Regimentul Azov al Gărzii Naționale din Mariupol.
Palamar a declarat că el și colegii săi nu se vor preda în Mariupol.
UPDATE 10: Navele de război rusești bombardează clădiri rezidențiale din Odesa, a anunțat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa, într-un videoclip publicat pe Telegram.
Mai multe clădiri au fost avariate. Deocamdată nu au fost raportate victime.
Starea de asediu din Kiev se prelungește
UPDATE 9: Primarul capitalei Ucrainei, Kiev, a anunțat, luni, că starea de asediu în regiune va fi prelungită până la ora 07.00, 23 martie.
„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa mâine. De aceea, rog pe toată lumea să rămână acasă sau în adăposturi - când sună alarma. În oraș se poate circula doar cu permise speciale. Respectăm regulile legii marțiale. Credem în forțele noastre armate! Să rămânem împreună! Glorie Ucrainei!”, a transmis edilul capitalei ucrainene, Vitaliy Klitschko.
UPDATE 8: Cel puțin opt persoane au fost ucise în urma atacului rusesc de duminică asupra unui centru comercial din cartierul Podilskyi din capitala Kiev, potrivit procurorului general ucrainean.
#Ukraine Consequences of the shelling of the Podilskyi district of Kyiv.
Do you feel the same anger, frustration, powerlessness when Russians are literally destroying a beautiful and peaceful country in front of our eyes? pic.twitter.com/77Nis9usRk
— Hanna Liubakova (@HannaLiubakova) March 21, 2022
Un centru comercial și mașinile dintr-o parcare adiacentă au luat foc în urma unui bombardament rusesc în districtul Podilskyi din Kiev, a anunțat duminică seara Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, adăugând că 63 de pompieri au intervenit pentru a stinge flăcările care au ajuns până la etajele trei și patru ale centrului comercial.
https://twitter.com/theragex/status/1505698867462955012
„Rusia încearcă să înfometeze Mariupol”
UPDATE 7: Dmytro Gurin, un membru al parlamentului ucrainean care este din Mariupol, a spus că el crede că Rusia încearcă să înfometeze orașul pentru a-l forța să se predea.
Ucraina a respins un termen limită impus de Rusia pentru ca forțele sale să înceteze luptele în orașul-port asediat, precizând că nu se pune problema ca soldații să depună armele. Gurin a declarat că orașul, în care se estimează că 300.000 de persoane sunt blocate, nu se va preda.
„Rușii nu deschid coridoare umanitare, nu lasă convoaiele umanitare să intre în oraș. Vedem clar acum că obiectivul rușilor este să înceapă să (conducă la - n.r.) foamete, pentru a-și impune poziția în procesul diplomatic, iar dacă orașul nu se predă - și orașul nu se va preda -, nu vor lăsa oamenii să iasă”, a declarat Dmytro Gurin pentru BBC.
Gurin spune că echipele încă nu reușesc să curețe printre dărâmăturile unui teatru despre care oficialii ucraineni spun că a fost bombardat de Rusia miercurea trecută. Se crede că sute de oameni au rămas blocați în subsolul care a rezistat atacului. Moscova neagă că a vizat clădirea.
„Serviciile nu pot curăța aceste dărâmături pentru că bombardamentele nu se opresc niciodată. Este foarte periculos”, a spus el.
Gurin nu a putut oferi o estimare a numărului de persoane care au reușit să fugă din zonă, deoarece „nu avem legătură cu Mariupol”.
Un rezervor de 50 t de amoniac a fost avariat
UPDATE 6: Noi informații despre scurgerea de amoniac de la o uzină chimică din apropierea Sumy.
Oficialii au transmis că un rezervor de 50 de tone de gaz a fost avariat atunci când instalația Sumykhimprom a fost lovită de un bombardament rusesc și că acest lucru a dat naștere unui nor de amoniac.
Norul a afectat o zonă de aproximativ 2,5 km, a spus guvernatorul regiunii, Dmytro Zhyvytskyy, adăugând că a fost raportată o singură victimă - un muncitor de la uzină.
Locuitorii din orașul Novoselytsya, aflat în apropiere, au fost sfătuiți să se adăpostească din cauza direcției vântului.
Amoniacul este utilizat în mare parte pentru a produce îngrășăminte și este coroziv. Poate provoca dureri și arsuri la nivelul căilor respiratorii și leziuni la nivelul ochilor.
Orașul Odesa - următoarea țintă din sud
UPDATE 5: Generalul britanic Richard Barrons, fost comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite, a declarat, în legătură cu planurile Rusiei în zilele următoare, că aceasta ar putea „să aplice în profunzime” focul împotriva armatei ucrainene, lovind linia de aprovizionare, logistica, bazele aeriene, precum și forțele care luptă.
„Și apoi vor lovi cu pumnul în orașele și teritoriile pe care simt că trebuie să le dețină”, a spus generalul Richard Barrons, într-o intervenție televizată la BBC.
În acest sens, orașul portuar ucrainean Odesa este următoarea țintă a Rusiei din sud, potrivit generalului. Capturarea Odesei ar izola economia Ucrainei de rutele comerciale prin Marea Neagră.
Între timp, rușii ar putea să mențină presiunea asupra Kievului, deoarece acesta este centrul de greutate politic. Dar ei știu că este un obiectiv prea mare și „prea bine apărat pentru a intra cu forța în aproape tot orașul”, a spus fostul comandant.
UPDATE 4: Cel puțin șase persoane au fost ucise, după un bombardament al rușilor asupra unui centru comercial și a mai multor locuințe din districtul Podilskyi din Kiev, au transmis reporterii BBC.
Și rușii recunosc că Mariupol se află în mijlocul unei catastrofe
UPDATE 3: Yaroslav Zhelezniak, un deputat ucrainean din Mariupol, a descris situația din Mariupol drept „iadul de Pământ”. Orașul-port a fost înconjurat de forțele rusești, care au împiedicat crearea de coridoare care să permită distribuirea ajutorului umanitar.
Aproximativ 300.000 de locuitori sunt blocați în oraș, fără electricitate, apă sau încălzire. Și, pe măsură ce alimentele și proviziile medicale se epuizează, criza s-ar putea agrava, iar oamenii ar putea suferi de foame și bolile s-ar putea răspândi.
Rezidenții își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia continuă atacul neîncetat asupra orașului, de pe uscat, din aer și de pe mare, spun oficialii.
Chiar și un general rus a recunoscut că în oraș se desfășoară o catastrofă umanitară teribilă, relatează BBC. Deloc surprinzător, el nu a recunoscut că propriile sale forțe sunt responsabile pentru asta.
UPDATE 2: Guvernatorul regional al orașului Sumy, care a avertizat dimineață populația în legătură cu o scurgere de amoniac la o fabrică de produse chimice din zonă, a precizat că autoritățile au reușit să „limiteze” scurgerea după două ore.
„Echipele de urgență lucrează pentru a sedimenta norul de amoniac. Nu există nicio amenințare pentru populație”, a transmis guvernatorul regional Dmytro Zhyvytskyy, într-o postare publicată pe contul său de Telegram.
Inamicii au lovit un teren de antrenament
UPDATE 1: Rusia a tras două rachete asupra unui teren de antrenament militar din Rivne, în vestul Ucrainei, a declarat Vitaliy Koval, șeful administrației regionale. Într-o declarație video, el a spus că loviturile au avut loc în dimineața zilei de 21 martie, deși presa internațională nu a putut verifica independent aceste informații.
„Astăzi, în regiunea Rivne a fost declanșată de trei ori o alarmă aeriană. Două rachete au fost lansate asupra unuia dintre locurile de antrenament exclusiv militar. O comisie specială lucrează la fața locului”, a transmis șeful administrației regionale.
Vitaliy Koval a precizat că mai multe detalii vor fi făcute publice mai târziu.
Știre inițială: Războiul din Ucraina continuă. Forțele armate ucrainene au transmis, luni dimineață, că au lovit în ziua precedentă șapte ținte rusești - un avion, patru vehicule aeriene fără pilot (UAV) și două rachete de croazieră. „Poziția și natura acțiunilor forțelor de apărare nu s-au schimbat în mod semnificativ”, duminică, au transmis forțele ucrainene.
Reprezentanții armatei au precizat că a existat o scădere a intensității utilizării de către Rusia a avioanelor cu echipaj, dar a folosit, în schimb, vehicule aeriene fără pilot pentru a evalua eficacitatea loviturilor.
A 26-a zi de război. Rusia a cerut Ucrainei să cedeze Mariupol
Situația în orașul-port Mariupol este din ce în ce mai rea. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a acuzat Rusia de comiterea unor crime de război în regiune, într-un discurs transmis sâmbătă. Ulterior, duminică, oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a bombardat o școală de artă din Mariupol, care era folosită ca adăpost pentru civili. Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a declarat că aproximativ 400 de femei, copii și bătrâni se aflau înăuntru.
Săptămâna trecută, forțele rusești au bombardat un teatru din orașul-port care ar fi fost folosit pentru a adăposti femei și copii. O maternitate din Mariupol a fost bombardată în aceeași zi, ucigând o femeie însărcinată și copilul ei.
De altfel, fotografiile din satelit au arătat că bombardamentele continue din ultimele două săptămâni au distrus o mare parte din oraș. Mai jos este un grafic care arată amploarea pagubelor într-un singur cartier.
Ministerul rus al Apărării a cerut Ucrainei, duminică, să predea orașul asediat Mariupol, precizând că forțele ucrainene au termen până luni la ora 05 dimineața, ora Moscovei (22.00 ET), pentru a depune armele, însă Ucraina a respins aceste condiții.
Vicepremierul Ucrainei respinge cererea
Generalul-colonel rus Mihail Mizintsev a cerut Ucrainei să predea Mariupolul prin intermediul agenției media de stat RIA Novosti, referindu-se la forțele ucrainene ca fiind „bandiți” și „batalioane naționaliste”. În urma unei capitulări, Ministerul rus al Apărării spune că va deschide coridoare umanitare pentru ucrainenii blocați în oraș, în care s-au înregistrat mii de victime civile în ultimele zile.
Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk a declarat pentru publicația de știri Ukrainian Pravda: „Nu se poate vorbi despre nicio capitulare sau despre depunerea armelor”. Acesta a precizat că Ucraina a transmis deja această poziție Rusiei.
„În loc să pierdeți timpul cu opt pagini de scrisori, deschideți pur și simplu coridorul (umanitar - n.r.)”, a cerut vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk.
Scurgere de amoniac la o fabrică din Sumy
Luni dimineață, guvernatorul regional Dmytro Zhyvytskyy a transmis că în orașul Sumy din nord-estul țării a avut loc o scurgere de amoniac la o fabrică de produse chimice.
Zhyvytskyy i-a avertizat pe cei care se află pe o rază de cinci kilometri în jurul fabricii Sumykhimprom să părăsească zona, deoarece gazul este periculos.
Oficialul nu a precizat ce a cauzat scurgerea în postarea de la ora locală 04:30, potrivit BBC.
Patru morți în urma unui bombardament la Kiev
Duminică, rușii au bombardat mai multe case rezidențiale, precum și un cartier comercial din capitala Kiev. Serviciile de urgență din capitală spun că cel puțin patru persoane au fost ucise în urma atacurilor.
Primarul capitalei, Vitali Klitschko, a declarat că pompierii încă lucrează pentru stingerea unui incendiu de proporții la locul atacului.
https://twitter.com/glosmeusec/status/1505715537971662850
Imagini difuzate de serviciile de urgență arată o operațiune de salvare în curs de desfășurare la un centru comercial din Kiev, dar presa internațională nu a putut verifica informațiile de la fața locului.
Marea Britanie: Rusia se concentrează asupra capitalei
În altă ordine de idei, Ministerul britanic al Apărării a transmis că Kievul, capitala Ucrainei, rămâne prioritatea Rusiei și se așteaptă la o nouă ofensivă în următoarele săptămâni.
În ultima actualizare de dimineață, oficialii britanici au declarat că luptele grele continuă la nord de capitală, dar că avansurile rusești din această direcție au stagnat.
„În ciuda lipsei continue de progrese, Kievul rămâne principalul obiectiv militar al Rusiei și este probabil ca ei să acorde prioritate încercării de a încercui orașul în următoarele săptămâni”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie.
Fost șef CIA: Ucraina se află într-un „impas sângeros”
Oficialii ucraineni sunt de părere că, deși înregistrează un succes militar extraordinar, orașele și populația țării rămân vulnerabile la bombardamentele brutale ale Rusiei, așa cum s-a observat și duminică. Fostul director CIA David Petraeus, un general în retragere care a servit în Irak și Afganistan, este de părere că Ucraina se află într-un „impas sângeros”.
„De asemenea, se poate spune că este o bătălie de uzură”, s-a exprimat fostul șef CIA.
Atacul împotriva civililor pare a fi atât o încercare deliberată a Moscovei de a frânge moralul și rezistența remarcabilă a Ucrainei, cât și de a bombarda o națiune independentă și suverană, despre care Vladimir Putin spune că nu are dreptul să existe, pentru a-i zdrobi visele de a se alătura Occidentului.
Guvernele occidentale au reacționat turnând rachete antitanc și antiaeriene în Ucraina, în ceea ce este acum un război prin procură cu Rusia, ceea ce ar fi părut o perspectivă de necrezut cu doar câteva săptămâni în urmă.