Supermarketul Auchan a notificat ANSVSA cu privire la retragerea File-ului de somon de Alaska afumat, în care a fost detectată bacteria Listeria monocytogenes. Persoanele care au achiziționat produsele sunt avertizate să nu le mai consume. Le pot returna și își pot primi banii înapoi.
Produsele retrase sunt după cum urmează: Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3044, exp 15.12.2018; Auchan File de Somon de Alaska afumat 60g, cod EAN : 5949084000160, lot 3184, exp 29.12.2018; Auchan File de Somon de Alaska afumat 150g, cod EAN : 5949084010404, lot 3044, exp 15.12.2018 și Auchan File de Somon de Alaska afumat 200g, cod EAN : 5949084010381, lot 3184, exp 29.12.2018
„În urma analizelor efectuate la un eșantion din cele 5 analizate s-a detectat Listeria monocitogenes (un cocobacil Gram pozitiv, asporogen, mobil, polimorf, de dimensiuni mici). Transmiterea infecției de la animale la om se realizează în principal pe cale digestivă.
Omul bolnav poate fi o sursă de infecție (mai ales nou-născutii), iar femeile pot fi purtătoare de listerii în tractul genital. Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.
Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii. Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin unde li se va rambursa integral suma”, potrivit companiei.
Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă.
„Atenţie mărită la fileul de somon de Alaska afumat și la produsele congelate din supermarket. Mai ales dacă sunteți însărcinată. E alertă de listerioză. Boala a provocat deja 9 decese iar alte 47 au fost infectate. Mai multe produse comercializate în supermarket au fost depistate cu probleme în doar câteva luni ( salatele de icre și de humus) ! România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes”, a declarat acesta.
Ce trebuie să știți: 1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente. 2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările. 3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii. 4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar. 5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces. 6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie. 7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.