Alegeri cu SCANDAL în filialele PNL. Acuzații de FRAUDĂ și BLAT cu PSD în BĂTĂLIA pe funcții în partid
- Ana Petrescu
- 31 martie 2017, 12:56
Procesul alegerilor interne creează scântei în interiorul PNL, partidul fiind măcinat de scandaluri în mai multe filiale din țară. Astfel, liberalii din Craiova strigă fraudă, cei din Sighet caută ajutor la președintele PNL, Raluca Turcan, căreia îi solicită demiterea liderilor organizației, iar cei Constanța își spală rufele în public.
Deputatul Nicolae Giugea, liderul PNL Dolj și liderul senatorilor liberali Mario Oprea au fost acuzați de doi dintre candidați înscriși în cursa pentru șefia filialei, Ionuț Stroe și Marcel Marcea de uneltiri prin care vor să fraudeze rezultatele alegerilor care se vor desfășura duminică. Ei spun că manevrele lui Giugea și Oprea contravin statutului partidului, și că cei doi fac jocul. Ionuț Stroe a fost recent înlocuit din funcția de președinte al PNL Craiova de Mario Oprea, acesta din urmă fiind desemnat și candidat la funcția de primar al Craiovei, vacantată după ce Lia Olguța Vasilescu a devenit ministru al Muncii.
Stroe a contestat la forurile județene și la București decizia de schimbare a sa din funcție, precum și cea de desemnare a candidatului PNL. Și Mario Oprea este înscris în cursa pentru șefia filialei din Craiova, iar Ionuț Stroe și Marcel Marcea îl acuză de ilegalități la viitoarele alegeri.
"Eu nu am nimic împotriva unei persoane anume, ci împotriva mimării opoziției la PSD. Tot ceea ce se întâmplă acum este pentru a conserva funcțiile unor oameni și nu pentru ca PNL să obțină un rezultat bun la alegerile locale. Este incredibil ceea ce se întâmplă. Au dispărut oameni din baza de date, nu se mai permite accesul la această bază, nu ne spune nimeni câte persoane au drept de vot, se interzice plata cotizațiilor pentru a-i împiedica pe oameni să vină la vot, astfel încât să vină doar cei doriți de actuala conducere. Au ajuns să verifice like-urile pe care le-am primit pe Facebook și să-i chestioneze pe oameni după ce mi-am anunțat candidatura. Nu am mai văzut așa ceva până acum", a declarat pentru Gazeta de Sud, Marcel Marcea.
La rândul său, Stroe a postat pe Facebook un decalog al alegerilor suspecte de duminică pe care le consideră "aranjate": "De teama competiției, se demite conducerea organizaţiei municipale – nestatutar și premeditat și se impune un președinte agreat (Mario Oprea – n.r.). Se convoacă forțat și imediat organizarea de alegeri în organizație (!?!) fară a se consulta cu nimeni din PNL Craiova și în absența unui calendar de alegeri interne. Se ridică din sediu documentele contabile și chitanțierele. Se interzice organizaţiei municipale dreptul de a mai încasa cotizaţiile membrilor săi. Se refuză participarea la alegeri și încasarea cotizației a multor membri, invocându-se motive puerile. Se blochează plata cotizațiilor prin delegare, însă celor „agreați“ li se plătește din „oficiu“. Se convoacă selectiv prin sms ședința de alegeri, chemându-se inclusiv persoane care nu sunt membri cu drept de vot ai PNL Craiova."
Deputatul liberal, Ionuț Stroe a spus că sunt 5 membri PNL înscriși în competiție pentru șefia filialei din Craiova. El a ironizat faptul că nu toți candidații și-au anunțat intrarea intrarea în cursă.
"BREAKING NEWS! După ce-am cerut în zadar informații fiind refuzat la TOT, aflu că la alegerile PNL Craiova sunt 5 candidați înscrişi în cursa pentru şefia organizației. Pe principiul "nici noi mai ştim câți suntem"....rog conducerea PNL Dolj să completeze pe linia punctată de mai jos:
1. Marcel Marcea 2. Ionuț Stroe 3. Mario Oprea 4. ................ 5. ................
Asteptăm cu interes să fie "descoperiți" toți candidații sau se "autodenunțe".", a scris Stroe pe Facebook.
PNL Sighet, S.O.S. pentru Turcan
Toți cei 59 de liberali care formează Biroului Politic Local al PNL Sighet, i-au transmis o scrisoare deschisă preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan, prin care cere demiterea Comisiei de Organizare a Alegerilor (COA) interne PNL Maramureș, formată din nouă membri, şi a președintelui interimar Călin Bota, anunță publicația online locală 2mnews.ro. Ei cer şi anularea deciziei emisă de COA Maramureş cu privire la dizolvarea BPL Sighetu Marmaţiei şi demiterea din funcţia de preşdinte interimar a Danielei Oniţa Ivaşcu, ca fiind nestatutară şi imorală.
"Notoria" este o decizie din 28 martie a.c., luată de COA Maramureş "la ceas de seară". Documentul numeşte un nou preşedinte interimar la PNL Sighetu Marmaţiei, Anişoara Iulia Mihali (consilier judeţean), şi alt BPL Sighet.
Demişii de COA Maramureş susţin, în scrisoarea adresată Ralucăi Turcan, că prin aceste decizii s-au încălcat atribuţiunile statutare ale comisiei, acelea de a organiza alegeri, şi subliniază că membrii BPL Sighet au acordat, în 25 ianuarie 2017, un vot de încredere până la alegerile interne, preşedintelui interimar Onita-Ivaşcu şi actualului BPL – respectiva decizie a fost luată cu 42 de voturi, "pentru stabilitatea filialei".
În ședința săptămânală a BPL Sighet, liberalii "s-au trezit la sediu cu cinci membri care au susţinut ca ei reprezinta noua conducere a PNL Sighet şi doresc să îşi ia partidul înapoi". În scrisoarea deschisă transmisă Ralucăi Turcan, cei din BPL Sighet precizează că respectivii "nu au activat în campania electorală de la parlamentarele din 2016, au boicotat în mod repetat toate acţiunile partidului, neavând nici cotizaţiile plătite". Astfel, tot vechiul BPL au părăsit sediul PNL Sighetu Marmaţiei în semn de protest, în incintă rămânând doar cei cinci. Vechiul BPN constată "cu îngrijorare că se încearcă fraudarea alegerilor şi încălcarea flagranta a Statutului PNL, demersul COA Maramureş venind în urma anunţului făcut de preşedinta PNL Sighet, Oniţa-Ivaşcu Daniela, de a candida la preşedinţia PNL Maramureş, precum şi faptul că aceasta a semnalat conducerii judeţene că există nereguli financiare în momentul în care a preluat mandatul de preşedinte al filialei".
Cu toate că a obţinut peste 21% la parlamentare, peste media naţională şi judeţeană, conducerea PNL Sighetu Marmaţiei este singura organizaţie din Maramureş care a fost "dizolvata".
"PNL Constanța, asistatul social al PSD"
Lucrurile sunt departe de a fi roz și în organizația din Constanța. Un scandal de amploare s-a iscat în filiala liberală din cauza alegerilor interne. Bătălia se dă între senatorul PNL Vergil Chițac, liderul interimar al PNL Constanța și organizația județeană coordonată de fostul deputat Gheorghe Dragomir.
Chiţac a anunțat că va ataca rezultatul alegerilor în instanță. Senatorul liberal a lansat acuzații grave la adresa partidului, spunând că de ani buni, la Constanţa, PNL este asistatul social al PSD şi că a existat un “blat” între cele două formațiuni.
"În opinia mea, de ani de zile, Partidul Naţional Liberal la Constanţa este asistatul social al PSD. (...) Din punctul meu de vedere, au fost într-un blat tot timpul cu PSD. Se vorbeşte în Constanţa că de fapt PNL niciodată nu a vrut să câştige Primăria Constanţa pentru că ei s-au înţeles foarte bine cu PSD? Se vorbeşte sau nu? Ne facem că nu ştim lucrurile astea? Dacă tot se vorbeşte în Constanţa, mă număr printre aceia care cred lucrul ăsta", a spus Chițac.
Alegerile interne ale PNL se fac de sus în jos, în filialele județene, urmând ca președintele PNL să fie ales de 5.000 de delegați la Congresul din 17 iunie. Alegerea liderului PNL București va avea loc pe 8 aprilie. În cursa pentru șefia PNL s-au înscris oficial Cătălin Predoiu și Ludovic Orban. O posibilă candidatură ar putea veni și din partea actualului secretar-general interimar Cristian Bușoi și a fostului secretar general Ilie Bolojan.