ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Tăriceanu nu crede în intenţia ARD de a reduce cota unică

ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Tăriceanu nu crede în intenţia ARD de a reduce cota unică

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu nu crede că ARD va reduce cota unică de la 16% la 12% şi spune că ideea este "nerealistă". La fel şi majorarea salariului minim pe economie, o altă propunere din programul de guvernare al ARD. Acesta nu crede, însă, nici că reducerea în trei trepte propusă de USL va fo mai eficientă.

"Ambele măsuri sunt nerealiste şi intră în categoria măsurilor populiste şi demagogice, tipice pentru campania electorală. Vă aduc aminte că PDL a fost cel care a promis creşterea salariilor profesorilor la alagerile parlamentare trecute cu 50% şi ulterior salariile au fost micşorate cu 25%. Vreau să subliniez că propunerea cu reducerea cotei unice de impozitare face parte exact din aceeaşi categorie. Cota unică se va reduce la fel cum au crescut salariile profesorilor în 2009", a declarat liberalul, conform mediafax.ro.

Liderul deputaţilor PNL crede chiar că, în situaţia în care PDL ar ajunge la guvernare, cel mai probabil vor fi majorate impozitele. "Pentru ca în România să atragem investiţii, pentru că asta este probabil ideea care stă în spatele reducerii cotei unice de impozitare, e nevoie de câteva lucruri mult mai simple: să reducem corupţia, să terminăm cu furturile, şi să facem o administraţie care să nu mai fie un calvar pentru investitori şi pentru cetăţeni. Deci acestea sunt elementele esenţiale care vor determina investitorii să vină, lipsa corupţiei, lipsa furturilor şi o administraţie demnă de o ţară europeană", a mai afirmat Tăriceanu. Nici ca ARD, nici ca USL

Întrebat dacă reducerea cotei unice în trei trepte propusă de USL este mai potrivită atragerii de fonduri la bugetul de stat decât reducerea într-o singură treaptă, fostul premier s-a arătat sceptic. "Reducerea cotei de impozitare nu are cum să aducă mai multe fonduri la buget pentru că există celălalt risc, al unei evaziuni fiscale, atenţie, a unei evaziuni către cota cea mai mică de impozitare. Deci, chiar dacă ideea poate să fie, şi este o idee generoasă, să impozităm mai puţin salariile mai mici, în final riscul major pe care îl văd este ca această măsură să ducă la o scădere a veniturilor bugetare, întrucât foarte mulţi salariaţi şi angajatori vor încerca să plătească şi mai puţine impozite pe salarii, migrând către cota cea mai mică", a mai explicat Tăriceanu. În plus, fostul premier a fost chestionat cum vede ideea propusă de democrat-liberali pentru majorarea salariului minim de la 700 de lei la 850 de lei. "Eu vorbesc din perspectiva USL şi eu îmi doresc ca USL în această abordare să fie realist şi mai ales corect cu cetăţenii. Primul lucru pe care noi, USL, trebuie să-l facem este să garantăm că salariile nu vor mai scădea. Putem să vorbim de o creştere a salariilor pe măsură ce avem creştere economică, aş recomanda acelaşi lucru şi celor de la PDL, pentru că o creştere a salariilor nesustenabilă nu face decât să se regăsească apoi în inflaţie şi ceea ar vrea ei să ofere nu este decât un măr otrăvit. Aşa încât ar face bine să-şi cântărească de zece ori propunerile înainte de a le lansa, pentru că ştim cu toţii, nu suntem naivi, avem experienţă politică şi ştim ce ascund ele în spate", a mai precizat Tăriceanu. ARD îşi lansează astăzi programul de guvernare, după ce ieri şi-a lansat candidaţii la alegerile parlamentare din 2012. CITIŢI ŞI:

  • Alianţa România Dreaptă îşi lansează programul de guvernare
  • ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Vasile Blaga: "În portbagajul maşinii lui Ponta e liberalul adormit"