ALEGERI ÎN POLONIA. Teama și xenofobia domină sondajele, înaintea scrutinului de duminică

ALEGERI ÎN POLONIA. Teama și xenofobia domină sondajele, înaintea scrutinului de duminică

Polonia este într-o perioadă de dezvoltare importantă, dar partidul de dreapta Lege și Justiție a câștigat mulți alegători, cu mesaje anti-imigranți, în timpul campaniei electorale dinainte de alegerile de duminică, scrie The Guardian.

Este un paradox, dar ceea ce se întâmplă, creșterea numărului simpatizanților partidelor anti-imigrație, este invers proporțional cu dezvoltarea țării. Polonia a primit puțin refugiați în timpul acestui an al migrației disperate, totuși campania electoralăa a fost marcată de xenofobie și mesaje profund anti-migrație, de genul: imigranții au boli foarte periculoase, după cum declara liderul principalului partid de dreapta, săptămâna trecută. 

Economia poloneză este una dintre cele mai robuste din Europa, dar problemele se referă la proasta gestionare a resurselor, evaziunea fiscală și „capitularea” în fața economiei germane. Polonia ar trebui să fie un jucător european major și încrezător, dar pare să fie cuprinsă de teamă, recriminare și o antipatie aproape patologică față de schimbare, scrie sursa citată.

„Nu mai vorbesc acum despre această problemă”, spune una dintre alegători, Janina Żurowska-Filipek, o vânzătoare de fructe și legume din varșovia. „Acum ei nu fac decât să promoveze teama de imigranți, când, de fapt, imigranții nici nu vor veni în Polonia. Ei vor să meargă în țările bogate”, spune ea. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am ajuns la limita capacității noastre de a absorbi schimbări”, spune directorul Institutului de Afaceri Publice, Jacek Kucharczyk, care explică faptul că țara este pe cale să fie dată pe mâna extremiștilor politici, care au fost suficient de deștepți pentru a le da diferite semnale oamenilor care sunt temători. „Trecem printr-un fel de contra-reformă”, a mai spus el.

Extremiștii la care se referă analistul politic sunt cei de la Partidul Lege și Justiție, condus de Andrei Duda, care a câștigat alegerile prezidențiale, în urmă cu cinci ani. Potrivit sondajelor, Lege și Justiție va avea nevoie de un partener pentru a putea guverna, dar va obține cu cel puțin 10% mai multe voturi decât Platforma Civică de centru. 

Socialiștii din nou formata coaliție Stânga Unită se zbat să ajungă la 8%, pragul minim pentru a intra îîn Sejm (Parlament) și Senat. 

Polonia a trecut cu bine prin criza euro, păstrându-și moneda națională, zlotul, iar investițiile străine sunt înfloritoare. Polonia este a șasea economie ca mărime din lume, dar analiștii spun că după 26 de ani de la finalul regimului comunist, țara este trasă în spate din cauza temerilor. „În cartierul meu, marea schimbare s-a produs în ultimii cinci ani”, spune Żurowska-Filipek. „Magazinele mici au dispărut. Guvernul pare să ajute doar afacerile mari, internaționale, nu pe cele poloneze”, spune ea. 

Problemele se referă la reforma sistemului de sănătate, birocrația excesivă, care distruge micile întreprinderi, taxele extrem de mari care îngroapă orice inițiativă. „Suntem dezamăgiți de politicienii noștri. Următorii care vor veni la putere vor fi exact la fel”, spune ea. 

Una dintre cele mai omogene țări din Europa, Polonia este, mental, prinsă între teama sa față de Rusia lui Putin și spaima sa istorică față de Germania. Biserica Catolică oferă constanță și mulți analiști consideră că Lege și Justiție va câștiga alegerile datorită sprijinului pe care îl primește din zonele rurale. Au susținut petiții contra avortului și a fertilizărilor in vitro. Strângeau semnături după slujba de duminică, la țară - aceasta era una dintre uneltele eficiente ale partidului. Candidata formațiunii, Beata Szdlo, care ar putea deveni premier, este percepută ca viitoarea „Doamnă de fier”, deși este mai apropiată ca stil de lidera Frontului Naționald din Franța, Marine Le Pen, decât de Margaret Thatcher.