Evenimentul Zilei > International > Alegeri în Germania. CDU speră să fie aproape de SPD la alegerile de duminică
Alegeri în Germania. CDU speră să fie aproape de SPD la alegerile de duminică

Alegeri în Germania. CDU speră să fie aproape de SPD la alegerile de duminică

După aproape 16 ani petrecuţi la frâiele ţării, conservatorii germani, sunt în pericol să fie eliminaţi de la putere la alegerile care au loc în această duminică. Potrivit sondajelor, Partidul Social Democrat (SPD) ar câștiga scrutinul de zilele viitoare.

Cu toate acestea, CDU afirmă că se aşteaptă să obţină un rezultat foarte apropiat cu cel al principalilor lor rivali, SPD.

„Constatăm din rezultatele sondajelor că va fi o cursă strânsă. Ne-a fost clar de la bun început că o să fie un ‘ finiş la fotografie ‘ „, a declarat secretarul general al Uniunii Creştin-Sociale (CS), Markus Blume, într-un interviu acordat miercuri dimineaţa.

CSU este formaţiunea-soră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului în exerciţiu, Angela Merkel. Cele două funcţionează împreună de câteva decenii, dar CSU este activă politic doar în Bavaria, iar CDU în restul Germaniei, explică dpa.

SPD şi candidatul său la cancelarie, Olaf Scholz, sunt cu trei puncte înaintea CDU-CSU

În prezent, CDU/CSU guvernează Germania. cea mai mare economie a Europei în cadrul unui guvern de coaliţie cu SPD, dar în campania electorală conservatorii şi social-democraţii sunt rivali, SPD şi candidatul său la cancelarie, Olaf Scholz, fiind cu trei puncte înaintea CDU-CSU în majoritatea sondajelor, cu doar patru zile înainte de deschiderea urnelor.

Blume a subliniat pentru RTL că centru-dreapta va putea avea un mandat clar pentru formarea guvernului doar dacă va ieşi pe primul loc. „Vrem să câştigăm cancelaria”, a notat el, potrivit Agerpres.

Liderul conservator a menţionat că un rezultat de puţin peste 20% ar fi o „lovitură”, în condiţiile în care la alegerile din 2017 CDU/CSU a obţinut 32,9% din voturi.

În urma anunţării rezultatelor alegerilor de duminică, va urma probabil o perioadă de câteva săptămâni – dacă nu cumva luni – de negocieri între partide şi liderii lor pentru un rol într-un guvern de coaliţie. Majoritatea observatorilor estimează că va lua naştere cel mai probabil o coaliţie tripartită.

La scrutinul precedent din 2017, a durat nu mai puţin de cinci luni şi jumătate până să se ajungă la un acord de coaliţie între conservatorii din CDU/CSU şi SPD, mai aminteşte dpa.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: