Acest rezultat ar aduce partidul de stânga al lui Evo Morales înapoi la putere în Bolivia, informează luni Reuters, preluată de Agerpres.

Numărătoare rapidă Ciesmori, difuzată de canalul televiziunii boliviene Unitel, arată că Arce a obţinut 52,4% din voturi, în timp ce Mesa 31,5%. Pentru a câştiga direct, un candidat are nevoie de cel puţin 40% din voturi şi de un avans de cel puţin 10 puncte procentuale.

Anterior, preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, le-a cerut alegătorilor să dea dovadă de „răbdare” în faţa rezultatelor lente ale scrutinului prezidenţial de duminică, organizat după un an de gravă criză politică, potrivit AFP.

„Toţi trebuie să avem răbdare pentru a aştepta rezultatele şi a nu provoca violenţe”, a declarat preşedinta interimară într-un discurs televizat după închiderea secţiilor de votare. „Vă asigur că vom avea rezultate credibile”, a adăugat ea.

Guvernul interimar a informat duminică după-amiaza că scrutinul s-a desfăşurat paşnic, cu excepţia unor incidente izolate. „A fost o zi paşnică în toată ţara”, a declarat ministrul adjunct al securităţii, Wilson Santamaria, într-un comunicat.

Difuzarea rezultatelor va fi însă lentă după decizia, sâmbătă, a tribunalului electoral de a nu utiliza numărarea rapidă care permite rezultate preliminare, pentru a evita tensiunile.

„Nu vom avea rezultatul oficial şi final duminică seară. Ne vom oferi câteva ore în plus şi este important ca toţi cetăţenii să dea dovadă de răbdare, pentru că rezultatul va fi de încredere, deşi puţin mai lent”, a justificat preşedintele acestuia, Salvador Romero.

Pentru prima dată după 20 de ani, Evo Morales (2006-2019), lider emblematic al stângii sud-americane, nu a fost candidat la preşedinţie. La 10 noiembrie 2019, el a demisionat în plină criză politică, acuzat de fraudă de opoziţie, în timp ce candida pentru al patrulea mandat.

Moştenitorul său spiritual şi fost ministru al economiei, Luis Arce, 57 de ani, candidat din partea Mişcării pentru Socialism (MAS), şi principalul său rival, fostul preşedinte de centru Carlos Mesa, 67 de ani, sunt favoriţi printre cei şase candidaţi.

În ultimele sondaje, Luis Arce se afla pe primul loc în intenţiile vot la turul întâi, dar insuficient pentru a scăpa de turul al doilea, prevăzut la 29 noiembrie.

Circa 7,3 milioane de bolivieni au fost chemaţi la urne pentru alegerea preşedintelui ţării, vicepreşedintelui şi reînnoirea parlamentului în prezent dominat de MAS.