ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegerile parțiale, întrecerea vedetelor

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegerile parțiale, întrecerea vedetelor

Din dorința de a-și maximiza numărul de aleși, partidele atacă alegerile parțiale pentru Parlament cu personalități sportive cunoscute și cu politicieni cu notorietate.

Mai puțin vizibile în acest moment, odată cu alegerile europarlamentare se desfășoară și alegeri parțiale pentru șapte locuri de deputat și senator rămase vacante. Lupta este strânsă, partidele aruncând în bătălie nume celebre din lumea sportului și recurgând chiar - în cazul Puterii - la furtul de candidați în dorința de a-și maximiza rezultatele. Miza o constituie, pentru Putere, consolidarea majorității parlamentare, iar pentru partidele din Opoziție, mărirea capacității de negociere în cazul unei alianțe post-alegeri.

Alegerile, ca o competiție sportivă

Trei foști sportivi de performanță au îmbrăcat culorile politice ale unor partide și sprintează spre Parlamentul României. Tenismanul Ilie Năstase aleargă în competiția pentru Senat pe culoarul lui Dan Voiculescu, fiind sprijinit de PC și partenerii acestuia de la putere pentru colegiul 8 București, Senat. Îl concurează, din partea PMP, fosta campioană olimpică la tenis Ruxandra Dragomir. „Ştiu că voi avea un concurent care va porni poate de pe poziţia numărul 1, dar acest lucru nu mă sperie, pentru că important este ceea ce generezi în momentul de faţă şi poate mai puţin ce ai făcut în urmă cu 40 de ani”, l-a atacat Dragomir pe Năstase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atleta Gabriela Szabo, ministru al Tineretului și Sportului, aspiră și ea la un loc de deputat în colegiul 4 din Ilfov. Pentru PSD ar fi o victorie, întrucât colegiul a aparținut PNL și a fost vacantat prin plecarea lui Eduard Hellvig la Parlamentul European.

Ruxandra Dragomir reprezintă PMP în competiție

Ilie Năstase se vede senator în locul lui Dan Voiculescu

Voturi de la Educație

Molipsit probabil de exemplul candidaților sportivi, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, membru al Partidului Mișcarea Populară, a promis că o să bată PSD așa cum Poli Timișoara a bătut Celtic în 1980: „greu, dar o să învingem”. Funeriu candidează pentru colegiul 3 deputați din Timișoara, colegiu în care locuiesc părinții săi și pe care l-a eliberat, pentru un loc la PE, Maria Grapini (PC).

Tot un ministru, e drept, delegat, dar aflat în funcție, se înscrie în competiția pentru un loc de senator în colegiul 3 Gorj, eliberat de Toni Greblă, în momentul plecării la CCR. Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare, încearcă să păstreze pentru PSD acest loc.

PDL a renunțat să lupte pentru colegiul senatorial al lui Voiculescu, unde l-a trimis pe europarlamentarul Petru Luhan, dar a trimis-o pe Adriana Săftoiu să candideze în colegiul senatorial 7, din sectorul 4 al Capitalei, eliberat de Victor Ciorbea, trimis în funcția de Avocat al Poporului.

Furt de candidați

Pus candidat la Camera Deputaților de PNL, pentru colegiul de deputat pe care tot el l-a eliberat prin plecarea la PE, în toamna anului trecut, Ovidiu Silaghi n-a avut încredere în șansele partidului său. Așa se face că, deși era președinte al PNL Satu Mare, acesta a ajuns ieri la Biroul Electoral Județean pentru a se înscrie în competiție din partea PSD. Promovat ministru al Transporturilor de Crin Antonescu în primul guvern Ponta, propus din nou pentru acest portofoliu în vara anului trecut, după demisia lui Relu Fenechiu și trimis ulterior la PE, Silaghi a declarat că face acest gest de dragul refacerii USL.