Alegeri americane actul II. Hillary nu a greșit, Trump nu a câștigat confruntarea | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 12 octombrie 2016, 00:00
Am urmărit cu mare atenție confruntarea pentru președinția SUA, de care ne mai desparte mai puțin de o lună.
Duminică spre luni noapte, de la ora 4, ora României, confruntarea s-a derulat fără mănuși și era anunțată drept cel mai sângeros duel, unde un Donald Trump, condus detașat de candidatul democrat, urma să arunce „bombe atomice” pentru a determina schimbarea de ritm. Mai mult, dezbaterea a doua din cursa electorală venea după o primă dezbatere câștigată detașat de doamna Clinton, cu o rată a televiziunilor americane de 62%, iar schimbarea de imagine era necesară, ca să mai existe șanse pentru candidatul republican.
De altfel, dezbaterea a venit după o săptămână teribil de proastă, în care Donald Trump a avut o cascadă de surprize proaste, care l-au împins spre 38% din voturi, mergând spre o marjă estimată de 5-10% sub fosta Primă Doamnă, în funcție de sondaj. Motivul a fost o serie de luări de cuvânt vehemente ale lui Robert de Niro și Arnold Schwarzenegger, ambii actori susținători republicani, dar care resping votul pentru Donald Trump, de Niro chiar printr-un clip anti- Trump devastator. Cu aceeași ocazie și alți lideri americani au reacționat, precum fostul secretar de Stat a lui George W. Bush, Condoleezza Rice care i-a cerut lui Trump să se retragă, iar John McCain, fostul candidat republican, a anunțat că-i este imposibil să susțină un asemenea candidat.
Marea problemă a săptămânii, cea care a determinat luările de poziție în cascadă ale actorilor și personalităților republicane, ba chiar a pus problema retragerii sprijinului republican pentru Donald Trump (avocații partidului nu au ajuns la o concluzie, pentru că nu există precedent și nu știu ce impact ar avea gestul și asupra celorlalți candidați pentru Senat și Camera Reprezentanților, alegeri desfășurate pentru jumătate dintre membrii Congresului odată cu prezidențialele din 8 noiembrie), a fost publicarea unui filmuleț al lui Trump, din 2005, în care susține că pipăia și săruta femei împotriva voinței lor, pentru că era o vedetă și femeile îi tolerau acest comportament. Cum e vorba despre o infracțiune directă, hărțuirea sexuală, extrem de sancționată în SUA, pentru că presupune dezacordul unei femei pentru asemenea gesturi, Trump a suferit o cădere importantă în sprijinul public, cu precădere la nivelul intelectualilor și al publicului educat.
Se pare că Donald Trump a bravat. Întrebat ieri dacă a făcuto într-adevăr, a spus că iubește femeile și le respectă. El susține că ar fi fost o discuție de vestiar, între băieți, a la legere, fără a ști că e vorba de o discuție filmată, și a lăsat să se înțeleagă că s-a dat mare. A susținut în dezbatere, explicit, că i-a fost rușine, că nu e un lucru cu care se poate lăuda, dar că realitatea e că nu a făcut niciodată așa ceva.
Mult mai liniștit, mai rezervat în această dezbatere, cu un ton infinit mai ponderat, chiar rușinat după săptămâna proastă avută, Donald Trump nu a mai jucat rolul său vocal de poltron și s-a situat întotdeauna în spatele doamnei Clinton care a răspuns amuzată, pe alocuri, ironizând fin sau parând superior toate atacurile lui Trump, deja cunoscute, pe tema emailurilor private, pe tema afacerilor amoroase ale soțului său sau pe tema reacțiilor sale față de atacurile de alcov la care a fost supus Bill Clinton din partea diferitelor sale pretinse amante.
Cert e că doamna Clinton nu a greșit, iar Trump, într-o vizibilă defensivă pe toată perioada dezbaterii, nu a produs ruptura și relansarea necesară. Nici măcar nu e sigur dacă pentru propriul electorat comportamentul său a fost mulțumitor sau dacă a mai menținut republicanii angajați în campanie, cu atât mai puțin să relanseze și să extindă electoratul, fapt de care are neaparată nevoie pentru a mai pretinde victoria luna viitoare. Chiar susținătorii săi vorbesc de conservarea electoratului și de egalitate, maximul ce-l pot spera după cea mai proastă săptămână a unui candidat prezidențial american. Ultima dezbatere, din 19 octombrie, va tranșa lupta pentru fotoliul de la Casa Albă, fiind și ultima situație când am putea vedea și ceva programe dezbătute.
P.S. Marți, cotele pe CNN arătau un avans de 11% pentru doamna Clinton în votul popular.