Alegem candidați noi sau candidați buni?

Alegem candidați noi sau candidați buni?

Nu înțeleg ideea și politica asta de a aduce oameni noi din afara partidelor înainte de alegeri. Vedem și cine apelează la acest lucru. Tocmai cei care se autodeclară că ei conduc un partid mare, cu sute de mii de membri. Liderii acestor două partide mari, PSD și PNL, s-au întrecut în ultima lună, în fața presei , cu noile achiziții în materie de candidați. Au fost aruncate pe piață nume de sportive, gimnaste, vedete tv, tehnocrați, analiști economici și politici. Pe lângă comunicarea transmisă de liderii naționali, nu de puține ori am văzut cum înintea alegerilor, locale și generale, unii conducători locali își strigă, la rândul lor, cât pot de tare, neputința și irelevanța lor în propria comunitate. Se autodeclară necarismatici, neprofesioniști. După ce ani de zile au spus cum trebuie făcut, ce ar face, ce nu-i bine, când se apropie alegerile îi auzim că ei caută oameni buni, profesioniști care să candideze în locul lor. Cu alte cuvinte recunosc în fața tuturor cât sunt de inutili, dar că vor să facă vechime în continuare. N-am înțeles, spre exemplu, niciodată, care era ideea că PNL Cluj, o importa pe doamna Norica Nicolai să candideze pentru ei la Senat. Ea a fost senator de două ori de Cluj, plus că de două ori, tot din partea PNL Cluj, a candidat și a ieșit europarlamentar. Să te declari mare partid liberal, cică de dreapta, așa cum sunt ardelenii, într-un mare oraș universitar (cu mii de profesori și medici de excepție și nu numai), dar să aduci o doamnă procuror din Caracal să-ți candideze pentru Senatul României, e totuși greu de înțeles. De fapt e jignitor. Nu cred că știe vreun clujean de performanțele doamnei în interiorul sau în afara țării, dar asta e altă discuție. Am înțeles acum, că o altă personalitate marcantă a fost plasată pe un loc eligibil la Camera Deputaților pentru a crește scorul liberalilor clujeni.

La ultimele două rânduri de alegeri am avut parte de mulți oameni noi, iar rezultatele le vedem. Noi sunt și astăzi, fiindcă de majoritatea dintre ei n-a auzit nimeni. Poate înainte de ne prezenta candidații noi, partidele ar trebui să facă un raport de activitate parlamentară a celor vechi, să înțelegem mai bine raționamentul.

Liviu Dragnea ne spunea ieri, că peste 70% din candidați  sunt oameni noi. Sigur că nu a făcut precizarea dacă ei se află primii pe listă sau ultimii. Să presupunem că e vorba de cei cu șanse de a accede în Parlament. Nu ne-a comunicat dacă ceilalți care nu se mai regăsesc au ajuns la pensie, sau nu mai vor să fie parlamentari, sau nu au făcut nimic în calitatea lor de deputați și senatori și au fost trimiși acasă. Să te lauzi că 70% din oamenii din oamenii pe care i-ai promovat anterior sunt neînsemnați, pătați, depășiți, hoți sau mai știu eu cum, mi se pare o prostie politică. Dar e de remarcat că foarte probabil vorbim de o realitate.  Și noi ce ar trebui să facem domnule Dragnea? Să ne bucurăm că de fiecare data că partidele își dau afară penalii? Adică punem țara pe butuci și pe urmă ne cerem scuze? Sau mai rău, le cerem românilor să ne mai voteze o data cu promisiunea fermă  că vom fi cuminți. Sau de fapt încercați să vă încadrați la răul cel mai mic? Trist. Foarte trist.  Oricum faptul că sunt noi nu e o garanție că sunt buni și nu cred că o țară își poate permite experimente din patru în patru ani.

Doamna Alina Gorghiu ar câștiga orice  campionat care ar premia politicienii ce nu se pricep la management politic. De dimineața până seara nu iese din lozincile și sloganele tipice, uzuale de altfel pentru mulți foști și actuali membri PNL.  “Tăriceanu s-a transformat dintr-un pur sânge liberal în ceva greu de calificat”, “ viitorul premier va avea sânge liberal”, “Crin Antonescu se confundă cu ideea de liberalism”, sunt o mică parte din arsenalul de lozinci ale doamnei. Dacă citim interviurile dânsei aflăm ce s-a petrecut cu sufletul liberalismului, cu viziunea liberală, cum e guvernarea liberală, despre respectarea principiilor liberale și multe altele.  A înființat Săptămâna liberală, ne spune cu fiecare ocazie că PNL e cel mai vechi din țară( deși nu este așa), că relația cu NATO este realizarea miniștrilor liberali și alte aberații. Revenind la acțiunea politică a doamnei Ghorghiu, sesizăm că de fapt totul se face fără niciun principiu. Dimpotrivă sub umbrela schimbării, primenirii, sunt dați la o parte cei care îi încurcă planurile și își aduce o simplă masă de manevră. E o ocazie bună de a te debarasa de cine nu-ți place. Spun asta fiindcă am văzut că listele  nu trebuie să aibă girul organizației județene, ci a conducătorului suprem. Ca o paranteză, reprezentarea parlamentară la nivel de lideri ai fostului PDL, a dispărut. Deși erau mult peste ce oferă în continuare vechiul PNL. Mai expirați ca Nicolaescu, Atanasiu sau Mișu Voicu e greu de găsit. Nu cred că cineva crede că ar fi posibil, ca într-un partid normal, care respectă competitivitatea și profesionalismul, ca liderul partidului să iasă public și să anunțe că o vrea pe listă pe doamna Denise Rifai, iar în același timp să se anunțe rejectarea doamnei  Andreea Paul. Pentru cineva care urmărește cât de cât dezbaterile pe teme economice, e simplu să facă diferența. Doamna Paul are cuvintele la ea, înțelege fenomenul și a fost un foarte activ parlamentar. Ca să nu mai vorbim de poziția de primvicepreședinte al partidului. În toată tragedia asta, n-a lipsit comicul, adică doamna Rifai a refuzat propunerea.  Sigur că România e plină de analiști economici și nu e greu să găsești pe cineva interesat să fie parlamentar. Asa că bucureștenii vor avea ocazia să-l aleagă pe domnul Florin Câțu, care mai nou,  împreună cu domnul Lucian Isar,  fac un duet liberal la televiziuni pe cinste. Scuze, pe probleme economice. Calitatea domnului Isar o cunosc toți cei cu sânge liberal, desigur.

Se impune o întrebare firească. Oamenii aceștia de o foarte mare calitate nu pot fi invitați înainte cu un an, doi  în partid, ca să putem și noi să vedem de ce sunt în stare? Nu negăm  faptul că unii sunt buni medici sau artiști. Însă semnul egalității nu se poate pune între a fi bun inginer sau prezentator TV  și a fi bun om în politică și administrație. Mai trebuie vorbit de moralitatea persoanelor alese, de ce vor să facă acolo și de alte lucruri. Împăunarea acesta cu oameni noi și tineri mi se pare până la urmă și irelevantă și demagogică. Tinerețea  e prezentată în cazul unor candidați ca argument suprem. E tânăr, e bun și gata. Am mai experimentat cu mulți tineri după anii 2000, iar rezultatele sunt catastrofale. Îi știm cu toții.  Nu că n-ar fi tineri de ispravă. E plină țara și sper ca acești tineri onești și profesioniști să facă pasul în politică. Altfel vom vedea aceiași tineri, cu aceleași calități, respectiv ca protejați ai baronilor.  Secretarele lor, amantele și nepoții vor umple Parlamentul României .

Ne puteți urmări și pe Google News