Albalact, Covalact și Dorna Lactate, aspru amendate de Consiliul Concurenței. Ce nereguli s-au găsit

Albalact, Covalact și Dorna Lactate, aspru amendate de Consiliul Concurenței. Ce nereguli s-au găsit Sursa: Arhiva EVZ

Consiliul Concurenței a anunțat prin președintele Bogdan Chirițoiu că trei companii de lactate din România au fost amendate cu aproape trei milioane de euro. Cele trei firme nu ar fi permis inspectorilor să acceseze anumite informații. Firmele care refuză să colaboreze cu instituția riscă amenzi mari.

Bogdan Chirițoiu a declarat că a fost deschisă o investigație privind piața untului pentru că există suspiciuni privind anumite creșteri nejustificate de preț. Președintele Consiliului Concurenței a spus că a mers în inspecție la mai mulți operatori economici care procesează lapte și produc unt, printre care se numără Lactic, unul dintre cei mai importanți producători.

De asemenea, au fost făcute mai multe verificări și la companiile de lactate Albalact, Covalact și Dorna Lactate deoarece cele trei firme au refuzat să ofere acces inspectorilor de concurență la anumite date. Pe această listă se află conturi de email sau corespondențe către angajați sau reprezentanţii firmelor. Consiliul Concurenței a dat amenzi de 14,3 milioane de lei, adică aproximativ 2,9 milioane de euro.

Lactalis, amendă de 2,9 milioane de euro

„Problema a fost că deși am avut acces, am putut să strângem documente, să ridicăm probe de la Lactalis, ni s-a blocat accesul la unele legate de un angajat din Franța or e foarte important pentru noi să avem acces la toate probele disponibile. Și pentru că Lactalisul nu a respectat inițial aceasta solicitare, a primit o amendă de 2,9 milioane de euro”, a spus Bogdan Chirițoiu.

Ce companie a primit cea mai mare amendă

Inspectorii Consiliului Concurenței au dat amenzi aspre celor trei companii. Cea mai mare sancțiune a primit-o Albalact SA. Este vorba de o amendă de 9,9 milioane de lei, aproximativ două milioane euro. În ceea ce privește Covalact SA și Dorna Lactate SA, companiile au primit amenzi de 2.4 milioane de lei, aproximativ 495.000 euro, respectiv 1.9 milioane de lei, aproximativ 400.000 euro. În legea concurenței se precizează că inspectorii au dreptul de a solicita orice fel de informație legată de obiectul investigației.

De asemenea, companiile care refuză să furnizeze aceste informații riscă să primească sancțiuni de la 0.5% și până la 10 % din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior. Este important de precizat că cele trei companii de lactate au fost amendate, în total, cu 130.913,27 lei pentru fiecare zi de întârziere. Amenda începe să fie calculată de la data comunicării sancţiunii până la data la care vor permite accesul reprezentanţilor instituţiei la informaţiile şi documentele solicitate, potrivit B1TV.