Consiliul Concurenței preia investigația asupra băncilor amendate de ANPC. Protecția Consumatorului acuză modul de calcul al ratelor
- Ionel Sclavone
- 20 mai 2023, 19:11
Consiliul Concurenței ar putea extinde investigațiile cu privire la comportamentul băncilor după descoperirile făcute de ANPC. Președintele instituției, Bogdan Chirițioiu a anunțat că a primit o informare din partea Autorității care conține o serie de aspecte legate de un posibil comportament abuziv din partea unor unități bancare. Consiliul concurenței derulează în această perioadă o investigație legată de evoluția ROBOR.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a confirmat că a primit o informare din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu privire la suspiciuni legate de comportamentul băncilor în relațiile cu clienții. În acest context, oficialul Consiliului Concurenței a precizat că va analiza informarea și dacă va identifica elemente pertinente va extinde investigaţia, începută deja, asupra băncilor.
„Noi avem propria noastră investigaţie în privinţa băncilor, suspectând o creştere nejustificată a cotaţiilor ROBOR. Acum, am înţeles că există suspiciuni ale ANPC-ului privind comportamentul băncilor. Am primit ieri o informare din partea ANPC-ului, o vom analiza şi, dacă sunt elemente care-s pertinente, se leagă de investigaţia noastră, vom extinde investigaţia ca să le includă şi pe acestea”, a spus Bogdan Chiriţoiu.
Președintele Consiliului Concurenței a făcut o serie de declarații pe acest subiect la Sinaia, unde a participat la un eveniment legat de piața Farma. Afirmațiile sale vin după o serie de informații apărute în spațiul public legat de o sesizare pe care președintele ANPC, Horia Constantinescu, a făcut-o către Consiliul Concurenței. ANPC a sesizat o serie de aspecte, descoperite în timpul controalelor la 11 bănci, cu privire la „atitudinea cartelară” a unor astfel de instituții.
Cele 11 bănci care au fost verificate sunt ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.
ANPC a amendat 11 bănci comerciale
ANPC a amendat, în urmă cu câteva zile, un număr de 11 bănci, care activează pe piața locală, cu suma de 550.000 de lei. Controalele ANPC au identificat, conform conducerii instituției, practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.
„ANPC a identificat practici comerciale înşelătoare săvârşite de către operatorii economici financiari bancari cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că pe graficul de rambursare rata era compusă, în primii ani, din 25% principal şi 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancţiunea contravenţională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel.
De ce s-au scumpit biletele de avion
În acest context, preşedintele Consiliului Concurenţeia vorbit și despre dispația companiei a aviație low Cost Blue Air. În opinia sa, falimentul acesteia este unul dintre motivele pentru care s-au scumpit biletele de avion. Preşedintele autorităţii de concurenţă nu crede că Blue Air poate să redevină o companie fiabilă.
„Teoretic, avem plan de restructurare şi la Blue Air. În realitate, îmi e greu să cred că Blue Air poate să redevină fiabil. O companie aeriană care nu zboară de luni de zile... cam cum ar fi situaţia? Avioane nu a avut niciodată, iar acum nici nu zboară. Deci ce s-ar putea întâmpla acolo? Personal îmi pare rău, cred că era bine în piaţa românească să avem un operator, Blue Air era al treilea operator, sau era în top 3, dar era mai mare decât Tarom înainte de criză, cota lor de piaţă s-a mutat la Wizz Air, preţurile au crescut.
Nu spun că au crescut numai din cauza dispariţiei Blue Air, dar reducerea concurenţei prin dispariţia Blue Air cu siguranţă a afectat preţurile. Sunt mai multe motive pentru care au crescut biletele de avion, au crescut în toată Europa, nu numai la noi, dar parte din explicaţia creşterii la noi este şi dispariţia Blue Air. Deci, îmi pare rău că nu s-a reuşit salvarea acestei companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.