Consiliul Concurenței a demarat controale la 10 bănci din România. Principala problemă, modul în care este calculat indicele ROBOR
- Andra Puiu
- 1 noiembrie 2022, 18:32
Inspectorii Consiliului Concurenței au demarat astăzi, 1 noiembrie, controale la băncile care participă la calculul ROBOR. Vizitele fac parte dintr-o investigație legată de înțelegeri pentru fixarea dobânzilor.
Consiliul Concurenței a verificat marți, 1 noiembrie mai multe bănci din România. Este vorba de: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România. Vizitele pe care le-au făcut inspectorii privesc o investigație legată de modul de calcul al indicelui ROBOR.
Consiliul Concurenței vrea să verifice, prin această anchetă, dacă între bănci există o înțelegere pentru fixarea dobânzilor. Investigația vine după ce, în luna august, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a acuzat băncile că „au sărit calul” prin modul în care au fixat rata ROBOR.
„ROBOR se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR”, a spus Isărescu la acel moment.
Cu cât a crescut indicele ROBOR
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, era marți 1 noiembrie, la 8,19% pe an. Acest indice a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, de 8,20%, în urmă cu o săptămână. Nu este pentru prima dată când o astfel de anchetă este demarată. Raiffeisen și BRD au primit amenzi mari, în 2008, în condițiile în care sancțiunile pentru înțelegeri anti-concurențiale se stabilesc ca procent din cifra de afaceri, până la 1%.
Ancheta a venit atunci după ce BNR acuzase mai multe bănci că au „atacat leul”. După contestații în instanță, BRD, care a atacat și la Curtea Constituțională, a obținut anularea sancțiunilor de patru milioane de euro. În același timp, Raiffeisen a reușit doar reducerea la jumătate a cuantumului inițial de 3,4 milioane de euro.
Detaliile din raportul publicat în 2019, la mulți ani distanță de controlul inițial, arată panica generalizată din piață, jupuirea reciprocă dintre bănci, intervenția aspră a BNR pentru a ține leul, în prag de alegeri. De asemenea, raportul a mai oferit și câteva informații legate de băncile străine care speculau pe leu, informează Profit.ro.