BNR cere băncilor să își majoreze rezervele de capital. Trei scenarii de risc pentru economie

BNR cere băncilor să își majoreze rezervele de capital. Trei scenarii de risc pentru economie Sursa foto arhiva EVZ

Banca Națională a României (BNR) le-a cerut băncilor să-și majoreze rezervele de capital de la 0,5% la 1%. Decizia vine cu scopul de a putea face față situației din economie, ce devine din ce în ce mai nefavorabilă.

Nouă bănci, declarate de o importanță sistemică, vor trebui să-și mărească rezervele de capital.

BNR cere băncilor să se pregătească de orice situație

Nouă bănci, care au fost declarate de importanţă sistemică, vor trebui să constituie rezerve supli­mentare de la 0,5% până la 2%, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR.

Cea mai mare este Banca Transilvania, care este cea care are și cel mai ridicat amortizor de capital, de 2%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Majorăm rezervele pe care le construim în bănci pentru a le putea elibera ulterior, în cazul unor evenimente nefavorabile. Avem nouă bănci de importanță sistemică. Cea mai mare e Banca Transilvania care va avea cel mai mare amortizor de capital suplimentar, de 2%.

Urmează UniCredit, BCR, BRD cu 1,5%, Raiffeisen Bank cu 1% şi celelalte patru bănci OTP Bank, CEC Bank, Alpha Bank şi Eximbank cu 0,5% fiecare. Fiecare bancă primeşte un scor pe baza a 8 criterii şi rezultatul final este legat de o cerinţă de capital. Prin urmare, în scorul final, aceasta este ordinea celor 9 bănci”, a explicat Florian Neagu.

Trei scenarii de risc sever

Potrivit oficialului BNR vor exista trei situații de risc pentru economia României. Primul risc este cel geopolitic combinat cu riscul energetic. „Proiecțiile de creștere economică în Europa sunt într-o anumită deteriorare. Prin canalul extern ne așteptăm la anumite presiuni care pot genera riscuri. Cu un război la graniţă, criză energetică şi inflaţie ridicată e normal să ne întrebăm dacă băncile vor mai putea finanța sectorul real și cel guvernamental”, potrivit lui Florian Neagu.

Cel de-al doilea este dat de dezechilibrele de pe plan intern. În această situație, spune directorul adjunct, trebuie să ne uităm la deficitul de cont curent pentru că acolo se închid multe din problemele din economie.

Ultimul scenariu este dat de capacitatea autorităților de a atrage resurse europene din PNRR. Astfel, finanțările de la nivel european vor putea să reducă semnificativ riscurile și să diminueze impactul negativ asupra economiei, conform economica.net.