Ce pot face românii înșelați de bănci pentru a li se recalcula ratele. Pașii care trebuie urmați

Ce pot face românii înșelați de bănci pentru a li se recalcula ratele. Pașii care trebuie urmați Sursa foto: Arhiva EVZ

Clienţii a 11 bănci plateau, de fapt, întâi dobândă, astfel încât se trezeau, după ani întregi de achitare a ratelor, că datoria era cât la început sau chiar mai mare. Acum, băncile sancționate vor trebui să recalculeze ratele.

ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale au fost sancționate cu amenzi în valoare de 550.000 lei.

Metoda folosită de bănci: pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Ce pot face clienţii și ce spun băncile

Băncile sunt obligate acum la emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Băncile au luat prima decizie după ce ANPC a anunţat, marţi, că a sancționat 11 bănci pentru practici comerciale înșelătoare în privința rambursării creditelor. În acest context, Florin Dănescu, preşedinte executiv la Asociaţia Română a Bancilor, a declarat că este o „nedreptate” amendarea băncilor şi susţine că „aceasta este o eroare foarte gravă”.

„Este cel puțin surprinzător că dintr-o dată au descoperit că este ilegal. Speranța mea este normală într-o astfel de situație, adică să se determine realitatea și să oprim acest curs al deprecierii imaginii industriei bancare (...). E o nedreptate, e o eroare foarte gravă, care costă băncile foarte mult ca imagine. Sunt niște metode de calcul clasice, unice peste tot în lume, nu numai în România, iar asta înseamnă că băncile au făcut un cartel la nivel mondial.

ANPC declară că a găsit la nivel mondial o dobândă prea mare. În contract e totul transparent, în matematică, e totul transparent. Sunt sigur că da, că vor contesta băncile aceste amenzi. Eu nu pot să vă spun că toate băncile, că n-am cum să știu lucrul acesta, dar sunt convins că cel puțin marea majoritate”, a spus Florin Dănescu, președinte ARB.