Evenimentul Zilei > Actualitate > Alarmă! Licențierea poate îngropa Liga I
Alarmă! Licențierea poate îngropa Liga I

Alarmă! Licențierea poate îngropa Liga I

UEFA se opune vehment intenției FRF și LPF de a da „undă verde” echipelor care au datorii, pentru a juca în campionatul intern. Decizia aruncă în aer un fotbal sărac.

Liga I a primit, ieri, o veste foarte proastă din partea conducătorilor UEFA. Forul european nu acceptă renunțarea la procesul de licențiere, așa cum Răzvan Burleanu, președintele FRF, și Gino Iorgulescu, președintele LPF, ar fi dorit.

Cunoscând problemele financiare cu care se confruntă mai bine de jumătate dintre echipele Ligii I, cei doi conducători și-au propus să dea o mână de ajutor.

„UEFA se opune cu fermitate”

Soluția cea mai la îndemână a fost una în pur stil românesc: renunțarea la licențiere. Însă, așa cum era de așteptat, forul condus de Michel Platini s-a opus soluției mioritice și a transmis, ieri, un răspuns tranșant pe adresa FRF.

„Domnule Burleanu, ca răs puns la adresa dvs. din 21 martie 2014 şi ca urmare a propunerii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) din România de a suspenda procesul de licenţiere a cluburilor pentru înscrierea în prima divizie, vă rog să țineți cont de faptul că UEFA se opune cu fermitate acestei propuneri și nu susține suspendarea condițiilor ce trebuie îndeplinite de către cluburi pentru a putea participa în prima divizie, în sezonul 2014-2015”, este răspunsul forului de la Nyon.

De asemenea, cei de la UEFA au oferit și argumentația pentru care nu înghit „combinațiile” din fotbalul românesc. „O asemenea decizie ar pune în mare pericol credibilitatea procesului de licențiere a cluburilor în România și ar însemna un mare pas înapoi.”

„Vor fi probleme mari de tot”

Multe cluburi au intrat în alertă, ieri, atunci când au aflat că nu pot fenta criteriile de licențiere. „Aș paria că Liga I nu va începe sezonul viitor cu 18 echipe. Este imposibil. Sunt probleme mari de tot la multe echipe. Acum, UEFA nu mai obligă cluburile să-și plătească datoriile către stat, e treba statului, dar nu mai poți avea datorii către jucători. Vor fi probleme mari de tot în viitorul apropiat, o să vedeți. Jumătate dintre cluburi nu primesc licență în momentul ăsta”, ne-a spus un conducător din Liga I, ai cărei jucători sunt neplătiți de patru luni.

În aceste zile, Viorel Duru, președintele Comisiei de Licențiere, analizează dosarelele depuse de cele 17 echipe. Corona Brașov, formație ca și retrogradată în liga secundă, a renunțat să își mai întocmească dosarul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: