Alain Delon: ”Oameni, fiți vigilenți!” HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 29 ianuarie 2020, 02:50
Dimineaţa ai ceva de rezolvat. Astăzi poate fi nevoie de unele calităţi şi abilităţi ale tale. Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi interesele.
29 ianuarie
Alain Delon: ”Oameni, fiți vigilenți!” HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 29 ianuarie s-au născut Thomas Paine, Oprah Winfrey, Romain Rolland, Anton Cehov, Ernst Lubitsch, John D. Rockefeller Jr., Tom Selleck, Bill Peet, Norio Oga, Gh. Brăescu, Marţian Negrea, Oana Pellea.
În calendarul creştin-ortodox este aducerea moaştelor Sf.Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul şi Sf. Filotei.
În această a cincea zi a sărbătorilor de iarnă lupilor, oamenii din vechime îşi „boiau” chipul şi trupul. Se vopseau cu tot felul de vopsele naturale, vegetale sau minerale, ocru, de exemplu. Emulsiile se făceau cu grăsime sau albuș de ou. Toţi oamenii din neolitic aveau această practică, iar obiceiurile, poate, încă actuale ale nativilor din Asia (India) America şi Africa sunt edificatoare.
Dar şi aici, în Europa, sunt pomeniţi picţii (pictaţii) din Marea Britanie, inamici valoroşi pentru legiunile romane. Se crede că picţii cei albaştrii au fost europeni ajunşi pe peninsula britanică în timpul glaciaţiunii Wurm şi rămaşi prizonieri în insula rezultată ulterior, prin creştere nivelului oceanului planetar. Poate că şi dacii se "vopseau de război"! Cu siguranţă, agatârşii se machiau - primii noştri strămoşi care erau deosebit de îngrijiţi şi eleganţi – spun sursele antice greceşti. Doar era matriarhat!
Se estimeză că acest fenomen de „încălzire globală” care i-a făcut prizonieri pe picţi în insula britanică se repetă cu o perioadă de circa 13.000 de ani, adică jumătate dintr-o Mare Zodie astrologică de circa 26.000 de ani - în care punctul echinocţiului trece prin toate zodiile, iar axa Nordului descrie un mic cerc complet pe bolta cerească. Am pomenit cândva despre Marile Zodii şi de precesia echinocţiului. Dacă nu vă mai amintiți, spuneți-mi, ca să repet.
Vopsitul corpului şi a feţei avea un caracter religios, magic, de protecţie împotriva bolilor, a animalelor şi a duşmanilor. Machiajul din ziua de astăzi este urmaşul direct al celei de a cincea zi a Filipilor de iarnă, în care fiecare membru al tribului declara culorile şi felul în care se va vopsi în anul ce urmează.
În colectivităţile neoliticului, în triburi, machiajul, simbolurile de pe corp şi de pe faţă erau clare. Iată, colo, un bărbat care este machiat cu spirale, săgeţi şi mici siluete de animale, stilizate, în alb, roşu şi negru: "anul acesta o să fiu cel mai bun vânător". O fată, cu un mesaj clar: "anul acesta îmi caut soţ". Şi iată şi pe şeful tribului: "o să am grijă ca anul acesta să nu moară nimeni de foame"!