Împărăteasa Wu și averea sa fabuloasă. Elon Musk și Bill Gates par săraci pe lângă ea

Împărăteasa Wu și averea sa fabuloasă. Elon Musk și Bill Gates par săraci pe lângă eaSursa foto: Colaj EVZ

Împărăteasa Wu a fost o figură remarcabilă și extrem de controversată în istoria Chinei, lăsând o amprentă adâncă atât în domeniul politic, cât și în cel economic. Deși a domnit într-o perioadă de mari provocări, ea a reușit să adune o avere impresionantă, mult mai mare decât cele ale unora dintre cei mai bogați oameni din prezent.

În timpul domniei sale, China a ajuns să controleze o mare parte din economia mondială, iar influența sa a fost nemăsurată. Datorită reformelor și strategiilor sale, Wu Zetian rămâne una dintre cele mai fascinante personalități ale istoriei, chiar dacă drumul ei spre putere a fost marcat de controverse.

Impresionanta bogăție a Împărătesei Wu

wu-zetian

Wu-Zetian. Sursa foto-Wikipedia

Wu Zetian, cunoscută și sub numele de împărăteasa Wu, este considerată nu doar prima femeie împărat din China, ci și cea mai bogată femeie care a trăit vreodată.

În timpul domniei sale în dinastia Tang (624-705 d.Hr.), China controla aproximativ 23% din economia mondială, iar averea sa, în termeni actuali, ajungea la suma impresionantă de 12 000 de miliarde de lire sterline. „Averea sa a ajuns, în termeni actuali, la suma uluitoare de 12 000 de miliarde de lire sterline”, conform unui raport SCMP, publicat de evenimentulistoric.ro.

Comparativ cu nume celebre ale contemporaneității, precum Elon Musk și Bill Gates, averea sa este cu mult mai mare. „Averea netă a lui Musk este estimată la aproximativ 339 de miliarde de lire sterline, iar cea a lui Gates la 83 de miliarde de lire sterline”, ceea ce face ca, împreună, să aibă cu 11 trilioane de lire mai puțin decât împărăteasa Wu.

Elon Musk, miliardar

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Urcarea pe tron și provocările conducătoarei

Născută în 624 d.Hr. în provincia Shanxi, Wu provinea dintr-o familie înstărită, cu legături strânse în curtea imperială. La doar 14 ani, a ajuns în palatul împăratului Taizong, inițial ca secretară.

Aici și-a construit educația și abilitățile politice care aveau să o ajute mai târziu să ajungă la putere. „La doar 14 ani, s-a alăturat palatului împăratului Taizong în calitate de secretară, unde a dobândit educația și abilitățile politice care au propulsat-o mai târziu la putere.”

După moartea acestuia, a devenit concubina fiului său, împăratul Gaozong, și a început să-și construiască propria cale spre tron.

O domnie de forță și controverse

Împărăteasa Wu a condus China cu o mână de fier, remodelând societatea chineză și transferând puterea de la oficialii militari la oamenii de știință.

A încurajat creșterea economică și a menținut controlul asupra imperiului cu o eficiență remarcabilă. Cu toate acestea, domnia sa a fost marcată de controverse. „Deși a fost acuzată de cruzime – legată de mai multe presupuse epurări și crime – a menținut controlul cu o eficiență remarcabilă.”

Istoricii care au realizat raportul SCMP au afirmat: „Ea nu a fost doar o conducătoare; a fost o forță a naturii”. Wu a condus China timp de 15 ani, din 690 până în 705, lăsând o amprentă adâncă în istoria țării.

Ne puteți urmări și pe Google News