Ne așteaptă un al Treilea Război Mondial? Cum s-a schimbat percepția Occidentului de la izbucnirea conflictului din Ucraina

Ne așteaptă un al Treilea Război Mondial? Cum s-a schimbat percepția Occidentului de la izbucnirea conflictului din UcrainaVin zile grele podcast „HAI LIVE! Cu Turcescu”. Sursă foto-arhivă

Invitații noii ediții a podcastului „HAI LIVE! Cu Turcescu” difuzat pe canalul de Youtube „Hai România” au fost Bogdan Comaroni și Mirel Palada. Având în vedere conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, invitații au analizat posibile scenarii care ar putea duce la izbucnirea unui al Treilea Război Mondial. Având în vedere cererile lui Zelenski și declarațiile liderilor ruși, o astfel de escaladare este foarte posibilă în viitor.

De la izbucnirea războiului, Rusia a amenințat în mod constant statele care au oferit sprijin Ucrainei. Cu toate acestea, țările au continuat să furnizeze armatei ucrainene suportul necesar pentru a reuși să-și apere teritoriul. Astfel, în încercarea de a opri aceste operațiuni, Moscova a apelat la o serie de amenințări, plasând statele care furnizează ajutoare Ucrainei drept adversarii numărul unu ai Federației Ruse. Ne apropiem de un nou conflict mondial modern și mai puternic decât toate de până acum? Scenariile posibile de escaladare a tensiunilor au fost analizate de invitați.

Scenariile care pot declanșa un Război Mondial

În contextul conflictului actual din Ucraina, Rusia a declarat că orice stat care răspunde cererilor de sprijin ale președintelui Zelenski poate fi considerat „adversar” al Federației Ruse. Aceste lucru ridică riscuri majore la nivel mondial, deoarece Zelenski cere constant crearea unui sistem pentru a intercepta rachetele rusești. Prin urmare, dacă aceste sisteme vor fi create, automat vor fi implicate țările membre NATO. Ca urmare, acest lucru va da naștere unui scenariu extrem de periculos la nivel mondial.

„Te duci direct la ceea ce Rusia a definit, și anume că oricine va da sprijin de armament direct Ucrainei, este adversar. Și mai trebuie legată cu o altă fază în care Zelenski tot cere sprijinul rachetelor țărilor din jur, care sunt în NATO.  Să facă în așa fel încât noi să lovim și să se comaseze conflictul pe teritoriu României și în țările baltice. Să vină din Polonia, din Ungaria, de unde se poate, să se creeze un fel de scut. De pe aceste teritorii, să se lanseze rachete pentru a fi doborâte cele rusești? Deci din momentul acesta, războiul mondial devine un scenariu clar. Nu se mai pune problema”, spune Bogdan Comaroni.

Conflictele majore schimbă indiferența colectivă

Până la declanșarea războiului din Ucraina, populația Occidentului avea o percepție eronată și dezinteresată despre realitatea frontului. Cu toate acestea, situația din prezent a lovit dur tendința de superficialitate a oamenilor. Majoritatea celor care auzeau de război prin intermediul știrilor, ajungeau să fie înspăimântați de repercusiunile care vin la pachet cu astfel de conflicte.

„Suntem în al Treilea Război Mondial de ceva timp și nu ne pasă. Pe mine una din chestiile care m-a marcat foarte puternic zilele acestea, de când a început războiul, a fost felul absolut detașat intelectual în care este percepută realitatea. Mi-am dat seama că noi nu suntem cu nimic diferiți de populațiile majoritare ale Occidentului care nu vedeau războiul decât prin intermediul știrilor de la cafeluță. Fie că erau în Portugalia, în Spania, în Franța, în Italia, până nu a venit frontul peste ei, stăteau la expresso și bârfeau. Ai auzit de Kursk? Au numărat aia tancurile? Era o chestie așa de cancan”, concluzionează Mirel Palada.