Evenimentul Zilei > International > O RĂSCUMPĂRARE de peste 1 MILIARD de dolari a fost platită către AL-Qaeda pentru a-i elibera pe membrii familiei REGALE – GALERIE FOTO UIMITOARE
O RĂSCUMPĂRARE de peste 1 MILIARD de dolari a fost platită către AL-Qaeda pentru a-i elibera pe membrii familiei REGALE – GALERIE FOTO UIMITOARE

O RĂSCUMPĂRARE de peste 1 MILIARD de dolari a fost platită către AL-Qaeda pentru a-i elibera pe membrii familiei REGALE – GALERIE FOTO UIMITOARE

O răscumpărare de peste 1 miliard de dolari a fost plătită de Qatar forțelor iraniene și Al-Qaeda din Siria pentru eliberarea membrilor răpiți ai familiei regale a țării.

Răscumpărarea a asigurat eliberarea a 26 de membri ai unui grup, care a inclus unii membri ai familiei regale din Qatar, răpiți de jihadişti în timp ce vânau în sudul Irakului în decembrie 2015.

Arabia Saudită, Egiptul, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au redus luni dimineața relațiile diplomatice cu Qatar privind presupusul sprijin pentru islamiști și Iran, într-o mișcare coordonată.

Yemen, guvernul estic al Libiei și Maldive s-a alăturat mai târziu – deschizând una dintre cele mai grave discrepanţe de ani de zile.

Cea mai mare criză diplomatică din regiunea Golfului Persic de la războiul condus de SUA şi Irak în 1991 a adus câteva națiuni împotriva Qatarului, care găzduiește aproximativ 10.000 de soldați americani și o bază militară americană majoră.

A fost dezvăluit luni, că unul dintre punctele critice pentru relațiile arabe din Qatari-Golful ar fi putut fi o răscumpărare.

Qatar a plătit răscumpărarea către Al-Qaeda din Siria, iar oficialii iranieni din domeniul securității, comandanții grupurilor militare și oficialii guvernamentali din regiune au declarat pentru Financial Times.

Incidentul a fost declanșat când grupul a fost răpit la 16 decembrie 2015 de la o tabără de deșert pentru vânători de sămane în sudul Irakului.

Au intrat în mod legal în Irak pentru a vâna în provincia Muthanna, la 230 de kilometri sud-est de capitala irakiană, Bagdad. Militiile shiite sunt active în această zonă și lucrează în strânsă legătură cu puterea șiită a Iranului.

O persoană implicată în negocierile de răscumpărare a spus în luna aprilie că 11 dintre captivi au fost membri ai familiei regale din Qatar, Al Thani.

El a mai spus că Qatar a plătit zeci de milioane de dolari grupurilor șiite, precum și comitetului de eliberare al Levantului al-Qaida și Ahrar al-Sham, care este implicat în transferurile de populație care se desfășoară în Siria.

Ambele grupuri făceau parte dintr-o alianță armată de opoziție care a trecut prin provincia Idlib din Siria, capturând-o din controlul guvernului în 2015.

Qatar declară că nu susține grupurile extremiste din Siria sau din altă parte, în ciuda eforturilor agresive de a sprijini grupurile rebeli sunni care luptă pentru a elimina guvernul sirian, care este susținut de Iran și Rusia.

Eforturile ambitioase ale politicii externe a țării nu au reușit întotdeauna. Vecinii Golfului și-au retras ambasadorii în 2014, în sprijinul sprijinului Qatarului față de grupul Fraților Musulmani din Egipt, unde grupul a fost înlăturat.

Acordul de eliberare a grupului a fost atins în aprilie și, din nou, a sporit îngrijorarea în rândul națiunilor arabe că Qatar susține grupurile teroriste.

"Plățile de răscumpărare sunt paiele care au rupt spatele cămilei", a declarat un observator al Golfului pentru Financial Times.

Qatar a negat că susține grupurile teroriste și a declarat luni că decizia vecinilor săi de a reduce legăturile era "bazată pe acuzații care nu au nicio bază de fapt".

Kuwait încearcă acum să medieze o criză diplomatică în care țările arabe au redus legăturile diplomatice cu Qatar și s-au mutat să izoleze națiunea bogată de restul lumii, a spus ministrul de externe al Qatarului.

Începând cu luni, companiile aeriene au suspendat zborurile și rezidenții sunt nervoși în legătură cu închiderea graniței.

Într-un interviu acordat rețelei de știri Al-Jazeera din Doha, ministrul de externe Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani a declarat că conducătorul Kuweitului a cerut emirului din  Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, să renunțe la un discurs despre criză.

"El a primit un apel din partea emirului din Kuweit, cerându-i să amâne pentru a mai da timp de rezolvare a crizei", a spus Sheikh Mohammed.