Al 6-lea val de Covid-19, așteptat în toamnă. Alexandru Rafila: „Monitorizăm lucrurile îndeaproape”
- Maria Miron
- 15 martie 2022, 14:55
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face predicții cu privire la eventualitatea în care un al șaselea val al pandemiei de COVID-19 s-ar putea produce în România, începând cu sezonul de toamnă al acestui an. Ministrul consideră că nu este exclus un al șaselea val, dar că trebuie să ne păstrăm calmi, neexistând motive de îngrijorare pentru perioada imediat următoare. Rafila explică motivul pentru care țara noastră s-a raliat curentului european de relaxare a măsurilor legate de pandemie, deși existau riscuri.
Conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, un nou val de infectări cu COVID-19 ar putea lovi țara noastră din toamnă, și că ar implica o nouă tulpină rezultată prin mutații ale transmiterii virusului, la nivel comunitar.
„Un eventual val șase, după opinia noastră, poate fi luat în calcul sau se poate discuta doar din toamnă, mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă, dar nu putem discuta de un val șase, putem discuta cel mult de o stabilizare a numărului de cazuri din valul cinci, nu discutăm despre un val șase”, transmite ministrul Sănătății, pentru RFI.
Populația țării nu trebuie alarmată în mod inutil
Ministrul Rafila consideră că nu este exclus un al șaselea val, dar că trebuie să ne păstrăm calmi, neexistând motive de îngrijorare pentru perioada imediat următoare.
„Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”, explică Alexandru Rafila.
Valurile de infectare cu COVID-19 din Europa sau China nu sunt un pericol pentru țara noastră
Oficialul din Sănătate evită să compare situația de pe Glob cu cea din România, neexistând, după părerea sa, niciun motiv real de îngrijorare.
„În China, acest val Omicron e posibil să înceapă sau să ne găsim la începutul valului Omicron în China, pentru că în Asia în general și în China în special, varianta Omicron a circulat mai puțin, de asta nu aș face astfel de comparații. În mod evident și în Europa de Vest, pe măsură ce interacțiunile sociale au crescut și transmisibilitatea a crescut”, explică ministrul Rafila.
Mai mult, atâta timp cât numărul de internări în spital a celor infectați cu COVID-19 rămâne constant, atunci România nu are motive de temere.
„Nu este îngrijorător, atât timp cât vedem doar o creștere a numărului de cazuri și nu vedem o creștere a numărului de cazuri în spitale (...). Rămâne să vedem și în Europa de Vest cum vor evolua lucrurile, pe măsură ce se apropie vara. Creșterea poate să devină preocupantă, în cazul în care numărul de cazuri mai mare se cuplează și cu un număr mai mare de spitalizări sau cazuri grave. Dacă însă creșterea numărului de cazuri este doar rezultatul unor forme ușoare de boală, atunci ea nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, adaugă ministrul Sănătății.
De ce starea de alertă din România nu a mai fost prelungită
Rafila explică motivul pentru care țara noastră s-a raliat curentului european de relaxare a măsurilor legate de pandemie, deși existau riscuri.
„Eu am propus o renunțare etapizată la aceste restricții. S-a considerat că nu mai este cazul. Nu este nici un fel de problemă (...). Probabil s-a bazat pe o analiză, nu știu să vă spun mai multe detalii, dar asta este situația, ne-o asumăm cu toții”, afirmă ministrul.
Totuși, ministrul Sănătății recomandă protejarea populației, în contextul unei transmiteri comunitare a infecției, prin purtarea măștii de protecție ori evitarea zonelor aglomerate.
„Noi din punct de vedere profesional, medical, am continuat să recomandăm câteva lucruri pe care le considerăm esențiale în această perioadă, când există încă transmitere comunitară a infecției cu noul coronavirus, chiar dacă numărul de cazuri a scăzut, observăm că totuși câteva mii de cazuri înregistrate zilnic nu sunt puține și până această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, informează oficialul român.