Ajutor UE pentru Turcia: A fost activat sistemul Copernicus

Ajutor UE pentru Turcia: A fost activat sistemul Copernicus

Janez Lenarcic, comisarul UE responsabil cu gestionarea crizelor și cu ajutorul umanitar, a anunțat că 10 state membre UE au trimis echipe de căutare și salvare.

Janez Lenarcic a anunțat că Turcia a solicitat sprijin de la rețeaua UE de ajutor de urgență (ERCC - Emergency Response Coordination Centre), la care Turcia a aderat în 2016, și că sistemul Copernicus a fost activat. Sistemul realizează fotografii prin satelit ale zonei dezastrului, permițând să se vadă clar amploarea pagubelor produse.

Lenarcic a spus că 10 state membre UE (Țările de Jos, Polonia, România, Croația, Bulgaria, Grecia, Cehia, Franța, Italia și Ungaria) trimit o echipă de căutare și salvare în zona cutremurului, la solicitarea Turciei. Lenarcic a declarat că numărul țărilor urmează să crească.

Și Turcia a oferit de multe ori ajutor

Din 2016, Turcia își asumă un rol activ în rețeaua UE de ajutor de urgență, al cărei membru este. Turcia a trimis de cinci ori ajutor țărilor care au solicitat sprijin în cadrul mecanismului. Printre aceste țări se află și Ucraina. Solicitarea lansată în urma cutremurelor de luni este a treia lansată de Turcia, potrivit sabah.com.tr

În Turcia crește bilanțul victimelor după cutremurele de luni

Cel puțin 10.000 de persoane au murit și alte zeci de mii au fost rănite după două cutremure de mare magnitudine și peste 300 de replici care au zguduit sudul țării, a anunțat Direcția pentru managementul dezastrelor și al situațiilor de urgență (AFAD) pe 8 februarie.

Primul cutremur, cu magnitudinea 7,7 s-a produs la o adâncime de șapte kilometri în districtul Pazarcık din Kahramanmaraș, pe 6 februarie, la ora 4:17 a.m., potrivit Departamentului pentru Cutremure și Reducerea Riscurilor din cadrul AFAD.

Cutremurul a zguduit, de asemenea, provinciile vecine Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Malatya, Osmaniye şi Kilis şi ţările învecinate, inclusiv Siria şi Liban.

La câteva ore, un alt cutremur cu magnitudinea de 7,6 a zguduit și sudul Turciei. Peste 300 de replici s-au înregistrat în regiune, a anunțat AFAD.

Mii de clădiri s-au prăbușit în 10 provincii din cauza cutremurelor de mare intensitate, dar numărul este și mai mare din cauză că nu au fost încheiate centralizările.

Cele mai grave pagube ale cutremurului au avut loc în Hatay, unde cel puţin 1.647 de persoane şi-au pierdut viaţa, a informat presa locală. Epicentrul cutremurului a fost Kahramanmaraş, unde și-au pierdut viața cel puţin 1.243 de persoane.

Echipele de salvare luptă contra cronometru pentru a ajunge la cetăţeni aflați sub dărâmături, în timp ce rudele celor captivi urmăresc evoluțiile cu îngrijorare.

Între timp, la Adıyaman s-au înregistrat nouă replici cu o magnitudine de 5,3 la începutul zilei de 7 februarie. Cel puțin 896 de persoane și-au pierdut viața în provincie.

Mai mult, Gaziantep a fost zguduit de alte trei cutremure, fiecare cu magnitudine mai mare de 6. Ca urmare a deteriorării liniei de transport a gazelor naturale, fluxul a fost oprit şi în provinciile Kahramanmaraş, Gaziantep şi Hatay.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone cu cutremure din lume. Cutremurul din 1999 de la Düzce, cu magnitudinea de 7,4, a fost unul dintre cele mai grave din istoria Turciei din ultimele decenii, notează hurriyet.com.tr

(Traducerea Rador)