“Încercăm să-i ajutăm pe apicultori în acest an și în principiu vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încă analizăm, dar cred că vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de condițiile meteo nefavorabile între 1,2 și 1,4 milioane de familii de albine”, a precizat Irimescu.

Potrivit sursei citate, sprijinul pentru apicultori va veni după rectificarea bugetară, anunțată pentru finele lunii iulie, începutul lunii august, alte domenii vizate de un posibil sprijin financiar fiind sectorul cărnii de porc și cel pentru achiziția de material genetic pentru reproducția la ovine și caprine.

Încă din luna mai, apicultorii români au solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru a face față “situației disperate” din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine. Ei au susținut că 2016 va fi un “an dezastruos”, unul dintre cei mai slabi din ultimii 30 de ani.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 de milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, iar peste 60% dintre aceștia sunt membri ai Asociației, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.