România în Air Schengen. 20.000 de pasageri, verificați pe aeroporturi într-o săptămână

România în Air Schengen. 20.000 de pasageri, verificați pe aeroporturi într-o săptămână Sursa foto: Arhiva EVZ

Air Schengen a devenit realitate, pentru români, la finalul lunii trecute, pe 31 martie. Dar cu toate acestea polițiștii de frontieră continuă verificările pe aeroporturi, la pasagerii în tranzit.

Într-o singură săptămână, de la intrarea în Spațiul Schengen cu granițele aeriene și navale, poliția de frontieră a verificat 20.000 de pasageri. Verificările nu s-au mai făcut la gherete, ci de către patrule specializate, prin intermediul aplicației eDac.

Air Schengen nu se prea simte

Un număr de 20.000 de pasageri au fost verificați în aeroporturi, de poliția de frontieră, de la 31 martie și până în prezent. În urma unui simplu calcul matematic, rezultă peste 2.800 de persoane pe zi, verificate de la intrarea în Air Schengen. E drept că pasagerii nu au mai fost obligați să treacă pe la gheretele de verificare a documentelor. În schimb au fost abordați de patrule de polițiști  care le-a solicitat actele.

„Totuşi, poliţiştii de frontieră, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, efectuează acţiuni poliţieneşti punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicaţia eDAC, conectată la bazele de date ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen”, arată un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, scopul verificărilor este de a depista cazurile celor care vor să ajungă în alte state ilegal. De asemenea, se fac verificări în cazul persoanelor suspecte, date în urmărire, care au restricții de circulație etc.

Politia de frontieră

Sursa foto: Politia de frontieră

Migrant surprins încercând să plece în străinătate

În această săptămână, poliţiştii de frontieră au efectuat 20.599 de verificări în aplicaţia eDAC. Aplicația stabilește dacă pasagerul vizat îndeplinește condițiile de călătorie și are documentele valabile pentru călătoria în Air Schengen.

În acest context, polițiștii de frontieră au dat exemplul unei persoane care a fost reținută pe Aeroportul Henri Conadă din Capitală. O echipă mixtă formată dintr-un poliţist de frontieră şi un lucrător de la Imigrări au oprit pentru verificări o persoană de sex masculin. Bărbatul s-a legitimat cu un paşaport pakistanez şi un permis de şedere emis de România. El avea un boarding-pass în direcţia Bologna.

După verificări şi după discuţia cu angajatorul său, s-a constatat că cetățeanul pakistanez lipsea de aproximativ trei luni de la locul de muncă. Acesta a dorit să profite de Air Schengen și să plece spre Italia.

„În urma verificărilor făcute în bazele de date ale IGI şi din discuţia cu angajatorul a fost  constatat faptul că cel în cauză nu s-a mai prezentat la locul de muncă de peste 90 de zile, astfel că s-a întocmit un proces-verbal de depistare, iar persoana a fost preluată de o echipă operativă a IGI”, se mai arată în comunicatul de presă.

Schengen Air, România

Sursa foto: Arhiva EVZ

România în Air Schengen

România este în Spațiul Schengen, începând de duminică, 31 martie, cu granițele aeriene și maritime. După 17 ani de la aderarea laUniunea Europeană, românii pot călători liberi dar numai prin intermediul Air Schengen.

Cei care călătoresc în afara graniței, în spațiul de liberă circulație, nu  mai trebuie să prezinte actele de identitate la controlul de frontieră. Măsura se aplică pe aeroporturi și în porturi. .