Șansele României de a avea drepturi depline în spațiul Schengen. Austria are noi condiții

Șansele României de a avea drepturi depline în spațiul Schengen. Austria are noi condiții Vamă Giurgiu. Sursa foto: Dreamstime

România și Bulgaria vor să adere la Schengen cu drepturi depline, iar Consiliul Europei va oferi suport celor două state în sens, conform deciziei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost principala temă ăe agenda oficialilor europeni. Ministra de Interne a Belgiei, Annelies Verlinden, a precizat, că cele două state trebuie să țină cont de recomandările Comisiei Europene, pentru ca aderarea țării noastre și a statului vecin, Bulgaria, să fie completă.

România și Bulgaria în Schengen. Care sunt următorii pași

Schengen, Comisia Europeană

Sursa foto: Dreamstime

Pentru România și Bulgaria s-a decis ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, însă, intrarea în spațiul Schengen preuspune și alte beneficii, atunci când aderarea va fi completă.

„Am evaluat decizia foarte importantă adoptată în decembrie anul trecut care va conduce la ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime în România şi Bulgaria începând de la 31 martie. Doresc să transmit cele mai calde felicitări celor două ţări implicate şi preşedinţiei spaniole a Consiliului UE pentru această realizare majoră. Vă pot asigura că preşedinţia belgiană a Consiliului UE va continua să lucreze pentru o aderare deplină la Schengen în concordanţă cu recomandările Comisiei'', a precizat Verlinden,  la finalul reuniunii miniştrilor de interne europeni, potrivit Agerpres.

Amenințările pentru securitatea spațiului Schengen

Sondaj Avangarde: percepția românilor despre aderarea României în Schenge

Sursa foto:Dreamstime.com

Traficul de droguri este cea mai mare amenințare  pentru securitatea şi sănătatea cetăţenilor UE, dar şi pentru statul de drept şi pentru stabilitatea democraţiilor europene, susțin reprezentanții Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Comisia Europeană insistează ca Austria să renunțe la blocarea celor două țări pentru aderarea lor în spațiul Schengen și pe cale terestră.

Printre condițiile impuse de Viena se numără ca ambele țări, România și Bulgaria,  să accepte înapoi refugiații înregistrați care se află în prezent în Austria, precum și să garanteze securitatea la frontierele externe ale UE și să primească ofițeri suplimentari de la agenția de frontieră Frontex.

De asemenea, oficialii Autriei vor ca Uniunea Europei  trebuie să permită extrădarea migranților fără azil din Afganistan și Siria.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI la Bruxelles. El a subliniat că țara noastră a făcut progrese  pentru aderarea României în Spațiului Schengen,  iar lupta împotriva traficului de droguri este obiectivul tuturor statelor UE.

Ne puteți urmări și pe Google News