Agricultorii din Germania, afectați de importuri. Cu cât se vând culturile locale

Agricultorii din Germania, afectați de importuri. Cu cât se vând culturile locale Fermieri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fermierii din Germania, precum și cei din alte țări europene, se confruntă cu impactul importurilor de legume și fructe, care sunt preferate de consumatori datorită prețurilor mai reduse.

Sparanghelul, extrem de căutat în această perioadă, a stârnit dezbateri în comunitatea online germană, unde oamenii au fost surprinși de discrepanța de prețuri între produsul local și cel importat.

Germania, afectată de importuri

Un utilizator de Facebook din Neustadt an der Weinstraße (Renania-Palatinat) a observat două tipuri de sparanghel cu prețuri semnificativ diferite, deși aceleași greutăți, la Aldi. O imagine arată sparanghelul verde (400 de grame, presupus a fi din Italia) în stânga, în timp ce pe raftul din dreapta sunt tulpinile mult mai groase provenite din culturi locale.

Sparanghelul italian este vândut cu 2,99 euro, adică un preț pe kilogram de 7,48 euro. În schimb, sparanghelul verde german este comercializat cu 4,99 euro (prețul pe kilogram fiind 12,48 euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi avem sparanghel pentru toate buzunarele, dar și pentru toate preocupările ecologice. Aldi atrage aproape toate tipurile de clienți!”, a scris bărbatul din Germania pe Facebook.

Reacțiile nu au întârziat să apară la această fotografie, unii încercând să explice de ce prețurile diferă atât de mult.

Chiar dacă sparanghelul german este mai gros decât cel italian, ne întrebăm care sunt motivele diferențelor de tarife”, este reacția unui alt utilizator la fotografia de pe Facebook.

Un alt utilizator din Germania adaugă: „Cât de proaspăt, nutritiv și sănătos poate fi sparanghelul care este transportat prin Europa timp de câteva zile sau săptămâni?”.

Un utilizator pare să fie de acord și afirmă: „Eu aș alege întotdeauna sparanghelul local”.

Sparanghel, Germania

Sursa foto: Couleur/ Pixabay

Diferența de tarife este ușor de explicat, spun specialiștii. Sparanghelul produs în Germania este mai puțin la începutul lunii aprilie. Așadar, prețul de achiziție este tradițional mai mare în această perioadă. Conform datelor Oficiului Federal de Statistică, sparanghelul în 2023 este cu 34,6% mai scump în aprilie decât în mai.

Sparanghelul din căpșunile riscă să dispară din agricultura germană

În 2023, Asociația Fermierilor Germani a avertizat că sparanghelul și căpșunile cultivate în țară riscă să dispară de pe terenurile naționale din cauza concurenței generate de importurile mai ieftine.

Căpșunile românești

Căpșunile românești. Sursa foto: Pixabay

Joachim Rukwied, președintele asociației fermierilor din Germania, a subliniat că producția devine tot mai puțin rentabilă din cauza costurilor în creștere și a competiției străine cu prețuri mai mici.

Cu toate acestea, majoritatea utilizatorilor de pe Facebook sunt de acord că sparanghelul ar trebui să fie cultivat local și spun că l-ar alege pe acesta de fiecare dată, potrivit hna.de.