Criza alimentelor în supermarketuri îşi face simțită prezenţa. Caz extrem de penurie de alimente la Aldi, Lidl şi Rewe
- Antonia Hendrik
- 2 decembrie 2022, 17:48
Criza alimentelor în supermarketuri îşi face simțită prezenţa. Clienții s-au lovit de rafturi goale la Aldi, Lidl, Rewe şi în alte supermarketuri. Mai multe produse au dispărut aproape complet înainte de sărbătorile de iarnă.
Războiul din Ucraina are efecte majore în ceea ce privește aprovizionare cu alimente în ţările din vestul Europei, mai ales că, o dată cu venirea iernii, transportul a devenit tot mai dificil. Acesta fiind unul dintre motivele rafturilor goale de la Aldi, Lidl, Rewe din Austria dar şi Germania.
Ce este foarte grav că un aliment necesar în fiecare casă devine acum tot rar după ce săptămâna trecută nu se mai găseau ouă. Clienții nu pot decât să constate rafturile care se golesc imediat. Şi chiar dacă prețurile la alimente sunt în creștere continuă, multe produse s-ar putea să nu se mai găsească deloc.
Rafturi complet goale în supermarketuri: „S-a terminat distracția”
Penuria lovește printre alatele un alt aliment nelipsit din frigiderul nostru. Un client de Lidl şi-a manifestat supărarea pe Twitter, după ce a constatat aceeași situație în a doua sucursală Rewe. De îndată ce se ajunsese la raionul de sosuri, se trezește în fața unor rafturi care au fost complet golite.
„Ce e acum? Cumpărături de panică la maioneză??? Serios?” se plânge el. Și în comentarii alți utilizatori sunt de acord cu el. „S-a terminat distracția cu maioneza.” Cu toate acestea, cumpărarea de panică (germanii numesc fenomenul Hamsterkäufe) nu este motivul penuriei.
Deoarece multe dintre ingredientele care sunt esențiale pentru maioneză provin din Ucraina și Rusia, importarea lor este dificilă în prezent. Aceasta include uleiul de floarea soarelui și muștarul în special. Aproape 80 la sută din semințele de muștar importate provin din cele două țări, iar situația este similară cu uleiul.
Caz extrem de penurie de alimente
„Sunt de așteptat blocaje acute de materii prime și eșecuri de livrare, care nu pot fi ușor compensate. Până la urmă, acestea sunt produse naturale care sunt cultivate, îngrijite, recoltate și exportate”, spune Stefan Durach, președintele Kulinaria Germania.
„ HNA” avertizează că ar putea exista o criză nu numai cu sosurile, ci și cu alte alimente precum laptele.
Conform Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Asistență în caz de Dezastre (BBK), ar trebui să aveți și o provizie de alimente pentru cel puțin zece zile acasă. Acestea includ 20 de litri de apă și suficienți carbohidrați, fructe, legume, nuci, produse lactate, carne, pește, ouă și grăsimi, scrie ziarulromanesc.de.