Evenimentul Zilei > Social > „Aferim!”, cel mai nou film al lui Radu Jude, va fi proiectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin
„Aferim!”, cel mai nou film al lui Radu Jude, va fi proiectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin

„Aferim!”, cel mai nou film al lui Radu Jude, va fi proiectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin

Cel mai nou film al lui Radu Jude, „Aferim!”, va fi proiectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin, care se desfăşoară între 5 şi 15 februarie

Aferim!” este singurul film românesc selectat în Competiţia oficială a Berlinalei, alături de producţii precum „Queen of Desert” (regia: Werner Herzog), „Taxi” (regia: Jafar Panahi), „Knight of Cups” (regia: Terrence Malick), “Eisenstein in Guanajuato” (regia: Peter Greenaway). Din distribuţie fac parte Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanţa Vintilă-Ghiţulescu. Producătorul filmului este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă”, „Alexandra”, „O umbră de nor”, „Trece şi prin perete”, producţii care au câştigat numeroase premii. Lungmetrajul său de debut, „Cea mai fericită fată din lume” a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. „Toată lumea din familia noastră” a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d'Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Namur, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alături de Premiul Publicului la B-EST IFF.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani atunci când pelicula „Poziţia copilului” de Călin Netzer, produsă de Ada Solomon a câştigat Trofeul Ursul de Aur.