Afaceristul Valentin Vișoiu, denunțătorul deputatului liberal Nicolescu în cazul retrocedărilor frauduloase

Afaceristul Valentin Vișoiu, denunțătorul deputatului liberal Nicolescu în cazul retrocedărilor frauduloase

Omul de afaceri argeşean Valentin Vişoiu, cercetat în mai multe dosare instrumentate de DNA, a formulat un denunţ în care susţine că i-a dat mită deputatului Theodor Nicolescu, la cererea acestuia, pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare privind drepturi litigioase, se arată în motivarea arestării preventive a inculpaţilor din dosarul ANRP.

Vişoiu spune că mita a fost dată în perioada 2007 - 2008, când Theodor Nicolescu ocupa funcţia de vicepreşedinte al ANRP. "Dosarul de urmărire penală cuprinde denunţul formulat de una dintre persoanele ce a fost beneficiar al supraevaluărilor, numitul Vişoiu Valentin, care arată că, 'pentru soluţionarea favorabilă a trei dosare privind drepturi litigioase, Nicolescu Theodor-Cătălin, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, i-a pretins 5% din totalul acţiunilor care urmau a fi obţinute în baza titlurilor de conversie obţinute, în schimbul sprijinului acordat pentru soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor'", se precizează în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind arestarea lui Horia Georgescu şi a altor inculpaţi din dosarul ANRP.

Dorința deputatului

Potrivit susţinerilor lui Vişoiu, Theodor Nicolescu i-a promis, în cadrul unei întâlniri care a avut loc spre sfârşitul anului 2007, că, dacă va achiziţiona drepturi litigioase din dosare aflate la ANRP, îl va ajuta ca respectivele dosare să treacă prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD). În schimbul acestui sprijin, Nicolescu urma să primească 5% din totalul numărului de acţiuni primite ca despăgubire sau echivalentul în bani al acestora, indiferent de preţul la care erau tranzacţionate.

Valentin Vişoiu a relatat că, în perioada 2007 - 2008, a achiziţionat drepturi litigioase în trei dosare, care au primit de la CCSD decizii de acordare a despăgubirilor. Omul de afaceri i-ar fi dat lui Theodor Nicolescu, pentru două dosare 800.000 de euro şi aproximativ 350.000 de lei, iar în cazul unui dosar a încheiat un contract de comision fictiv, în baza căruia a virat o altă sumă de bani, în lei.

Cerere de arestare

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut pe 19 martie sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Theodor Nicolescu, urmărit penal în dosarul ANRP pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită şi a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

"În cursul anului 2008, inculpatul Nicolescu Theodor-Cătălin, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/ 2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", se arăta într-un comunicat al DNA.

Vameșul 5%

DNA mai preciza că, în cursul anului 2007, Nicolescu Theodor-Cătălin, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al ANRP şi calitatea de membru al CCSD, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire.