Afacerea „Roșia Montană”, un dezastru care l-a făcut fericit pe Dacian Cioloș
- Mirel Curea
- 19 februarie 2024, 08:41
România se află în continuare în așteptarea deciziei Curții de Arbitraj Comercial de la Washington, organism al Băncii Mondiale, care urmează să decidă în privința sumei pe care România va trebui să o achite firmei canadiene Gabriel Resources. Este de anticipat ca despăgubirea să se ridice la cel puțin 2 miliarde de dolari. În cel mai rău caz, către 6 miliarde de dolari.
Arătam săptămâna trecută, care este în esență motivul pentru care încă vreo câteva miliarde de euro se vor adăuga celor 170 de miliarde, datorie externă, bani pe care românii, cu tot cu nepoții și strănepoții lor, îi vor avea de plătit, fără să știe de ce.
Țara noastră a blocat exploatarea aurului din zăcământului de la Roșia Montană, după ce dăduse acest drept firmei Gabriel Resources. Îi propuneam acum o săptămână cititorului să-și imagineze că o primărie i-a eliberat o autorizație de construcție perfect valabilă pe un teren, după care aceeași primărie îi blochează demararea lucrărilor, pe motiv că vrea să pună iarbă pe acel teren.
La fel, Gabriel Resources nu a putut demara exploatarea pentru că, mai întâi nu i s-au eliberat avizele necesare de către Ministerul Mediului. Mai apoi, pentru că în ultimele ore, la propriu, ale Guvernării Dacian Cioloș, ministrul Culturii, Corina Șuteu, a solicitat înscrierea sitului Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Repet, în ultimele ore ale ultimei zile de guvernare.
La apropierea termenului de pronunțare a Curții de Arbitraj, acuzele s-au întețit și cam toate degetele arătătoare s-au îndreptat către Dacian Cioloș. Într-un comunicat de presă, PSD a afirmat bazat pe documentele care au marcat pașii dezastrului:
„Dacian Cioloș a știut foarte bine că prin acea decizie a încălcat un angajament asumat de statul român și că toți contribuabilii din România ar putea fi obligați să plătească daune uriașe, cu un impact negativ uriaș asupra economiei naționale. Sub acest aspect, Cioloș se face vinovat de subminarea economiei naționale. La fel de vinovat este și premierul Orban care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluționarea litigiului. De asemenea, o mare parte din răspundere revine USR care s-a lansat în politică pe acest subiect, iar ulterior, prin miniștrii săi din Guvernul Cîțu, s-a opus cu vehemență retragerii dosarului de la UNESCO, deși ministrul Finanțelor de atunci a atras atenția că România riscă să plătească daune uriașe cuprinse între 0,5 și 3,5 miliarde de dolari.”
Nici măcar presa deontoloagă, rezidența SRI din presă, consacrată în atacarea a tot ceea ce este cât de cât interes național, nu a găsit energia și argumentele necesare, pentru a-i sări în apărare lui Dacian Cioloș. La fel, nu s-a găsit niciun ONG soroșist, care să deschidă vreo listă de spălare a fostului premier, pe care să-și pună numele neo-marxiștii de serviciu. A încercat să o facă de unul singur, dând întreaga vină exact pe cei care au încercat să împiedice dezastrul.
Cam complicat pentru Dacian Cioloș să se apere, pentru că trebuie să o facă împotriva propriilor sale spuse. Să vedem, ce zicea în 3 februarie 2019, în fața membrilor USR: „Îmi asum că în 2021 Roșia Montană va intra în UNESCO!”. Chiar așa avea să se întâmple. Să vedem ce găsea de spus, chiar atunci când s-a întâmplat: „Roșia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o veste mare și nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.
Așa este, dezastrul s-a întâmplat de ziua lui, adică în 27 iulie, 2021, ceea ce l-a făcut foarte fericit.
Drept la replică
În urma publicării acestui editorial, am primit pe adresa redacției un drept la replică, pe care îl redăm integral: