Aeroportul Iași devine al doilea din țară ca mărime. Inaugurarea se va face în prezența conducerii PNL

Aeroportul Iași devine al doilea din țară ca mărime. Inaugurarea se va face în prezența conducerii PNLAeroportul din Iași Sursa foto: Costi MIHAI

Consiliul Județean Iași, condus de liberalul Costel Alexe inaugurează un nou terminal al aeroportului Iași care, astfel, va deveni al doilea ca mărime din țară, după Otopeni. La eveniment se anunță o delegație importantă din partea conducerii PNL.

Aeroportul din Iași va deveni al doilea ca mărime din România, în ceea ce privește capacitatea de procesare a pasagerilor (3,5 milioane/an). Astfel, Aeroportul îl va depăși pe cel din Cluj-Napoca. Administrația PNL bifează, astfel, o nouă reușită în materie de transporturi aeriene.

Aeroportul din Iași, investiție liberală

Consiliul Județean Iași, instituție condusă de liberalul Costel Alexe, inaugurează un nou terminal. Conform unui comunicat de presă, administrația liberală bifează o nouă reușită în materie de transporturi aeriene. Aeroportul a fost extins după deschiderea celui de la Brașov, construit de la zero.

„Vom operaționaliza noul terminal T4, iar dacă cu actuala infrastructură aeroportuară am ajuns la această performanță, T4 (care este de aproximativ 13 ori mai mare decât actualul terminal T3) va crea oportunități uriașe pentru întregul județ, iar dezvoltarea aeroportului va fi fără precedent. Mă bucur mult că am investit în acest obiectiv, iar acum se dovedește că a fost o decizie bună pentru comunitatea noastră”, scria președintele Consiliului Județean Iași, liberalul Costel Alexe.

Conform sursei citate, după deschiderea T4, aeroportul din Iași va fi al doilea din țară, în ordinea capacității de procesare a pasagerilor. Aici vor putea fi procesați în jur de 3,5 milioane pasageri pe an. Cu o astfel de capacitate, aeroportul moldovean îl va depăși pe cel din Cluj-Napoca.

Costel Alexe

Cosrel Alexe Sursa foto Arhiva EVZ

Administrația liberală vrea să atragă noi operatori

În anul 2023, aeroportul din Iași a avut un trafic de 2,34 milioane de pasageri, ceea ce l-a plasat pe locul trei la nivel național. Iașul s-a clasat între Cluj (3,24 milioane) și Timișoara (1,35 milioane). Cu aceste planuri ambițioase, la care se adaugă și atragerea de noi curse aeriene, aeroportul ieșean are șansa de a ajunge al doilea pe țară, după Otopeni.

Noul terminal de pe aeroportul a fost construit de la zero în doar un an de zile. Costurile pentru extindere și modernizare s-au ridicat la 90 milioane euro. Banii pentru finanțarea lucrărilor au provenit din Fondul European de Dezvoltare Regională și de la bugetul de stat.

Noul terminal are trei niveluri, șapte porți de îmbarcare și 34 de ghișee de check-in. Cu o suprafață de peste 31.000 metri pătrați, Terminalul 4 este de 13 ori mai mare decât terminalul 3. De menționat că acesta din urmă va prelua cursele interne. Aeroportul din Iași are în apropiere un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie.

Aeroportul din Iași printre cele mai vechi

Aeroportul Internațional este situate în municipiul Iași, la aproximativ 8 kilometri nord-est de centrul orașului. Este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate de pe teritoriul României.

În anul 2005, Consiliul Județean Iași a inițiat un proiect de modernizare, investiție estimată la 200 milioane euro, pentru Aeroportul din Iași. Proiectul de dezvoltare prevedea construirea unui nou terminal de pasageri, a unui terminal cargo și a unei piste de 3.000 m separată de cea curentă. După întocmirea studiului de fezabilitate, implementarea proiectului a suferit numeroase amânări.

Aeroportul are patru terminale, ultimul fiind inaugurat în aceste zile. Vechiul terminal, redenumit T1, este folosit ocazional pentru curse charter și speciale, iar terminalul T2 procesează zborurile interne.

Terminalul T3 are o suprafață de 3600 mp și a fost destinat, în special zborurilor externe, cu o capacitate de procesare de 320 de pasageri pe oră.