Costel Alexe, luat în vizor de ANI. Ce infracțiune ar fi comis
- Emma Cristescu
- 17 noiembrie 2023, 19:11
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate (ANI) la Parchetul general. El este acuzat de mai multe infracțiuni.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost reclamat de Agenția Națională de Integritate (ANI) la Parchetul general. Acesta a fost acuzat de fals în declarații. El nu ar fi declarat în declarațiile de avere depuse în anul 2020 un împrumut în valoare de 107.600.
Acuzațiile aduse de ANI
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către ALEXE COSTEL, fost Ministru al mediului, apelor și pădurilor a infracțiunii de fals în declarații prevăzută de art. 326 din Codul Penal.
Persoana evaluată nu a declarat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, împrumutul în valoare de 107.600 Lei, reprezentând creditarea unei societăți comerciale în cadrul căreia soția acestuia deținea calitatea de asociat și funcția de administrator”, se arată în comunicaul ANI, potrivit G4media.
Costel Alexe, într-un dosar de corupție
În 2022, Alexe a fost acuzat de luare de mită și instigare la delapidare. În același dosar au mai fost trimiși în judecată alte persoane, între care și fostul director general al unei companii siderurgice.
În 6 aprilie 2020, ministrul Costel Alexe, în prezent președinte al CJ Iași, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă. Este vorba despre tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă. În schimbul acestor produse, el s-a oferit să aloce, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, acertificate de emisii de gaze cu efect de seră. Acesta s-ar fi angajat să se implice în procedura de monitorizare a măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme.
A fost luat în vizor de DNA
„Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 şi 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului generalal societăţii respective, trimis în judecată în prezenta cauză, şi se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei şi a transportului”, se arată în comunicatul transmis de DNA.