Aerisirea caloriferelor, procedura care îți reduce factura la energie. Cum trebuie să procedezi corect

Aerisirea caloriferelor, procedura care îți reduce factura la energie. Cum trebuie să procedezi corect Factura la gaze. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O măsură foarte simplă, recomandată de toți specialiștii, dar ignorată de majoritatea dintre noi, ar putea aduce economii mari la facturile pentru gaze. Această procedură, extrem de simplă, contribuie la creșterea temperaturii în locuințe și, totodată, reduce consumul de energie.

Una dintre măsurile recomandate de specialiști pentru a obține o funcționare mai eficientă pentru calorifere, în timpul sezonului rece, este aerisirea acestora. Mulți o cunosc dar o ignoră. Astfel, fără să fie aerisite, caloriferele au un randament mai mic, iar consumul de energie folosit la încălzirea unei locuințe crește. Implicit, crește și valoarea facturilor plătite pentru utilități.

Neglijarea procedurii de aerisire a caloriferelor duce la o risipă de gaze naturale sau energie electrică, fapt ce se va reflecta în factura la utilități. Drept urmare, este bine să urmați recomandările unui specialist în domeniu, ale cărui sfaturi privind aerisirea caloriferelor vi le prezentăm în cele ce urmează.

Mai înainte trebuie spus că deși aerisirea caloriferelor se recomandă în ambele cazuri, procedura este diferită pentru cei care dețin o centrală termică proprie și cei care sunt branșați la sistemul centralizat de termoficare (SACET).

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: Arhiva EVZ

Aerisirea caloriferelor în cazul centralelor proprii

În primul caz, cei care dețin centrale proprii de încălzire este bine să facă aerisirea coloanei și a radiatoarelor la începutul sezonului rece. Mai exact, caloriferele trebuie aerisite înainte de pornirea centralei termice pe funcția de încălzire. Respectarea acestor proceduri va avea ca efect o economie la consumul de gaze.

„Pe timpul sezonului cald, când nu a funcționat instalația de încălzire, are loc o acumulare de aer în anumite zone ale radiatoarelor, care împiedică circulația corectă a agentului termic. Odată cu pornirea instalației de încălzire, aceste zone cu aer rămân reci, astfel că eficiența termică a radiatorului scade foarte mult”, a precizat conferențiarul universitar Gelu Coman.

Potrivit afirmațiilor sale, dacă o mare parte a caloriferului rămâne rece, acesta nu mai are capacitatea de încălzi eficient locuința. Iar timpul de funcționare a centralei termice crește, ceea ce va duce la un consum ridicat de energie, fie că este vorba despre electricitate, fie că este vorba despre gaze.

apă caldă și căldură

Sursa foto: EVZ

Aerisirea caloriferelor conectate la sistemul de termoficare

Pentru utilizatorii conectați la sistemul public de furnizare a energiei termice, situația este diferită. Aceasta deoarece multe apartamente sunt încălzite cu calorifere vechi, din fontă, care nu sunt prevăzute cu aerisitoare individuale. În acest caz, aerisirea, înainte de venirea iernii se face odată cu aerisirea rețelelor de distribuție.

Procedura este făcută, exclusiv, de furnizorul de energie termică cu ajutorul coloanelor de aerisire, special proiectate. Utilizatorii sunt anunțați cu privire la programul de aerisire a instalațiilor de distribuție a energiei termice.

„Este important de reținut că agentul termic din rețeaua de distribuție a SACET este apă tratată chimic, iar evacuarea necontrolată a acesteia este interzisă. Aerisirea radiatoarelor fără aprobarea companiei de termoficare și realizată de către persoane neautorizate poate avea consecințe grave, precum inundarea apartamentului, dar și dezechilibrări hidraulice majore ale rețelelor de termoficare”, a explicat Gelu Coman, conform adevarul.ro