Magistrații din Republica Moldova sunt așteptați la Adunarea Generală a Judecătorilor, care va avea loc pe 1 martie.
Adunarea Generală a Judecătorilor va avea loc pe 1 martie 2024, începând cu ora 10:00.
Adunarea Generală a Judecătorilor, pe 1 martie
Evenimentul se va desfășura în Palatului Republicii, din municipiul Chişinău, str. Cibotari, nr. 16, potrivit unui anunț făcut de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
„Convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în şedinţă ordinară la 01 martie 2024 s-a decis prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 597/38 din 29 decembrie 2023”, anunță un comunicat al CSM.
„Scopul şedinţei este raportarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii privind organizarea şi funcţionarea sistemului judecătoresc în anul 2023. Totodată, în cadrul ședinței AGJ urmează să fie ales un nou membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Înregistrarea participanţilor se va face între orele 9:00 - 9:45”, se mai precizează în anunțul CSM.
Cât cîștigă judecătorii din Republica Moldova
Reamintim că, recent, salariile judecătorilor din Republica Moldova au fost dezvăluite de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman. În luna decembrie 2023, judecătorul Sergiu Caraman a încasat un salariu de 38.000 de lei. Acesta a spus că salariul mare se datorează faptului că a promovat Pre-Vettingul.
Președintele interimar al CSM a mai spus, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că un judecător de la Curtea Supremă de Justiție, care a promovat procedura de Vetting, are tot un salariu de aproximativ 38 de mii de lei.
Un judecător din prima instanță, care a trecut testul integrității și profesionalismului în fața comisiei de evaluare, are un salariu de aproximativ 28-30.000 de lei. Până la Vetting, salariul unui judecător din prima instanță era de 17.000 de lei.
Cum se alage președintele CSM, după Adunarea Generală a Judecătorilor
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales.
Printre atribuțiile acestuia sunt convocarea și prezidarea ședințelor CSM, coordonarea activității Consiliului şi repartizarea materialele spre examinare, desemnarea unui raportor pentru prezentarea materialelor examinate, cât și organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial. Acesta poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune.