Adulți obligați de partid să poarte scutece! Zeci de mii de oameni, batjocoriți cumplit

Adulți obligați de partid să poarte scutece! Zeci de mii de oameni, batjocoriți cumplit

China urmează să sărbătorească cu mare fanfară cea de-a 70-a aniversare a regimului comunist, apoteoza președintelui Xi Jinping

Beijingul va vedea marți cea mai mare paradă civilă și militară organizată vreodată ]n China. Obiectivul: a face să vibreze fibra patriotică a unei națiuni devenită în 70 de ani a doua cea mai mare economie după decenii de război, mizerie și umilire.

Parada trebuie să prezinte și cele mai recente arme ale armatei chineze, a căror prezență este uneori percepută cu îngrijorare de vecinii săi, inclusiv de țările care se învecinează cu Marea Chinei de Sud.

Dar unitatea gigantului asiatic a fost subminată în ultimele luni de tulburările din Hong Kong, de la întoarcerea coloniei britanice în brațele Chinei, în 1997, scrie AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dileme economice

În ceea ce privește puterea economică a Chinei, aceasta a fost amenințată încă de anul trecut de războiul comercial lansat de președintele american Donald Trump, care a impus tarife punitive asupra produselor din Beijing.

Fără a mai vorbi de criticile internaționale împotriva Chinei pentru politica sa din Xinjiang, o regiune în mare parte musulmană (nord-vest), unde un milion de oameni au fost internați în lagăre în numele luptei împotriva terorismului, potrivit organizațiilor de apărare drepturile omului.

În ciuda acestor neplăceri, președintele Xi Jinping va fi erou incontestabil al ceremoniilor care comemorează proclamarea Republicii Populare de către îndepărtatul său predecesor Mao Tse-tung, la 1 octombrie 1949.

Marți, Xi va examina trupele și va susține „un discurs important”, potrivit presei oficiale. Mulți comentatori consideră că actualul președinte este cel mai puternic lider chinez de la Mao încoace, care a cufundat țara în haosul „Marelui Salt Înainte” și al „Revoluției Culturale”.

Până la 70 de milioane de morți

În 1997, „Cartea neagră a comunismului”, o carte scrisă de un grup de academicieni, a estimat între 40 și 70 de milioane de decese bilanțul regimului comunist chinez, adunând numărul de victime ale epurării, foametea în urma „Marelui sari înainte ”și mai recent, represiunea de la Tiananmen din 1989.

Partidul Comunist Chinez (PCC) rămâne în continuare ferm la putere: de la sosirea sa, la sfârșitul anului 2012, Xi Jinping a înăbușit orice speranță de reformă politică și a consolidat supravegherea cetățenilor prin sute de milioane de camere de luat vederi și un „Mare Zid de internetul ”care filtrează informațiile venite din afară.

Odată cu apropierea datei de 1 octombrie, măsurile de securitate au fost în continuare înăsprite la Beijing: baruri, restaurante și magazine au fost închise în unele cartiere cu câteva săptămâni înainte.

Reguli draconice pentru marea paradă

În tot orașul, este interzisă vânzarea pistolelor de jucărie, precum și utilizarea zmeielor.

În fiecare sfârșit de săptămână de la începutul lunii septembrie, repetițiile paradei de-a lungul uriașului bulevard al „Păcii Veșnice” au pus centrul capitalei sub asediu.

În timpul repetițiilor de noapte, oamenii au primit scutece, orice pauză „de pipi” fiind interzisă, a declarat un participant pentru cotidianul Global Times.

Companiile, începând cu mass-media străine, cu vedere la bulevard, au primit ordin să plece.

Sute de mii de funcționari publici și studenți vor defila, de asemenea, marți în fața liderilor țării adunați la poarta „Păcii Cerești” , în uriașa piață Tiananmen.