Adrian Năstase, despre prescripția în dosarele grele: „Genial: Grațiere prin prescrierea faptelor!”

Adrian Năstase, despre prescripția în dosarele grele: „Genial: Grațiere prin prescrierea faptelor!” Sursa foto: Arhiva EVZ

Fostul premier Adrian Năstase face o serie de comentarii cu privire la ceea ce se întâmplă în prezent în Justiție, Mai multe dosare importante, arată fostul prmi-ministru PSD, se închid după ce a intervenit prescripția, dat fiind că anchetele și procesele sunt decalate pe mai multă vreme. Astfel, inculpați celebri sunt făcuți scăpați și nu mai ajung să plătească pentru faptele lor.

Fostul premier PSD Adrian Năstase comentează situația dosarelor penale importante care au fost închise după intervenția prescripției faptelor. Fostul premier face o comparație cu situația sa, din 2010, când era judecat în Dosarul „Trofeul Calității”. La vremea respectivă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, același din prezent, promova, spune Năstase, „Mica reformă în justiție” prin care anumite procese erau judecate cu celeritate. Între acestea se număra și cel care îl viza pe Adrian Năstase.

„Vă amintiți «Mica reformă în justiție», realizată de Cătălin Predoiu în 2010? Ea proclama «celeritatea» în derularea proceselor. Era nevoie de ea pentru că procurorii și judecătorii nu înțeleseseră nevoia condamnării mele urgente. În plus, pentru că nu citiseră suficient de atent Constituția în legătură cu responsabilitatea ministerială, au trebuit să ia procesul «Trofeul calitătii» de la capăt, audiind din nou 971 de martori!”, a arătat Adrian Năstase.

Explicațiile lui Adrian Năstase

Potrivit spuselor sale, recursul, în cazul său, trebuia judecat cu celeritate, iar termenele de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost date mai des. Asta pentru ca procesul să se finalizeze cât mai rapid și soluția să fie pronunțată înainte să intervină prescripția.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În aceste condiții, recursul trebuia să se desfăsoare în condiții de «celeritate». De obicei, termenele la ICCJ se dau din lună în lună. În cazul meu, termenele au fost de 2-3 pe săptămână! Și cu toate astea, prescrierea faptelor se realiza (2004 - 2012). Tot Livia Stanciu a rezolvat situația – a decis că perioada cât dosarul a stat la CCR nu intră în calculul prescripției. Acum e altfel”, a mai spus Adrian Năstase.

Fostul premier PSD a explicat că în prezent lucrurile stau altfel, iar anumite dosare sunt lăsate în sertare până se împlinește termenul de prescripție. Adrian Năstase se întreabă retoric dacă nu cumva același lucru se va întâmpla și în cazul Monicăi Macovei.

„Nu are rost să vă încarc cu povești vechi, nici măcar în legătură cu proiectele de grațiere pentru care unii își rupeau hainele de pe ei în stradă. Soluția de acum este mai elegantă și mai eficientă. Dosarul este lăsat în frigider o perioadă corespunzătoare, se împlinește termenul de prescripție și apare, eventual, pe undeva, o mică notiță despre dosarul respectiv. În felul ăsta, se realizează, selectiv, obiectivul dorit și nici nu se mai enervează ONG-urile Monicăi Macovei (se va intâmpla oare la fel și cu dosarul motociclistului?)”, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.