Administrația Trump lasă echipele lui Biden fără securitate cibernetică

Dosare sensibile pot deveni o țintă ideală pentru puterile străine, avertizează specialiștii în securitate.

Potrivit presei de peste ocean , echipa de tranziție a președintelui ales Joe Biden nu primește niciun ajutor din partea guvernului federal pentru securizarea comunicațiilor sale.

Acest lucru ar  putea-o transforma într-o țintă, dacă nu chiar ușoară, cel puțin evidentă pentru puterile străine care doresc să cunoască planurile următorului guvern american, cu consecințele pe care ni le putem imagina asupra securității țării sau a capacităților sale de negociere.

„Știind ce oameni ar putea fi numiți în diferite posture înainte ca aceste numiri să fie anunțate sau, mai important, care sunt pozițiile lor în problemele cheie, ar avea o valoare imensă pentru Moscova, Beijing, Teheran sau Phenian” , explică Dmitri Alperovich, expert în securitate cibernetică.

Deși o mare parte a dosarelor importante trebuie să fie tratate digital, din cauza regulilor impuse de pandemia Covid-19, Biden și colaboratorii său apropiați nu beneficiază de sprijinul autorităților federale responsabile pentru problemele de securitate cibernetică ale echipelor de tranziție. Administrația Trump nu a făcut nici un demers în acest sens, scrie Korii.

Susținută de divizia specializată a Departamentului pentru Securitate Internă și de serviciile de informații din țară, Administrația Serviciilor Generale (GSA) instalează de obicei infrastructura (site-uri, e-mailuri, canale de discuții etc.) dedicată administrației în curs de devenire cu un nume de domeniu în „ppt.com”.

Nerecunoscând încă victoria lui Joe Biden, GSA nu și-a oferit încă serviciile echipei viitorului președinte.

Conștientă de nevoia vitală de a-și proteja comunicațiile  de ochii din afară, echipa lui Biden și-a înființat singură o rețea și procedure securizate, pe care promite să aibă un nivel echivalent cu ceea ce ar oferi administrațiile federale.

De asemenea, conform Wall Street Journal, care citează un insider , această rețea se bazează pe un simplu cont Google Workspace plătit.

Acesta din urmă ar fi bineînțeles securizat la cel mai înalt nivel cu, spre exemplu, Titan Security Key pentru a se conecta sau pentru un acces restrâns la anumite fișiere.

Nimeni nu-i scutit de hackeri

În plus, toate echipele în cauză ar fi beneficiat de un briefing detaliat privind securitatea comunicațiilor lor profesionale, precum și cea a conturilor lor personale, adesea punctul slab al acestui tip de structuri digitale.

Problema securității cibernetice este cu atât mai importantă cu cât nici o administrație, aleasă sau care dorește să fie, nu a fost scutită în ultimii ani de hackeri de stat, adesea chinezi (campaniile Obama și McCain din 2008) sau ruși (echipa democrată a lui Hillary Clinton în 2016).

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut, de asemenea, parte de o scurgere de informații  în 2017, cunoscută  sub numele de Macron Leaks.

Foto: Facebook