Administrația Biden, anunț de ultimă oră! SUA va înarma Ucraina cu un sistem avansat de rachete cu rază lungă de acțiune

Administrația Biden, anunț de ultimă oră! SUA va înarma Ucraina cu un sistem avansat de rachete cu rază lungă de acțiuneSursa: https://edition.cnn.com/

Administrația Biden se pregătește să intensifice tipul de armament pe care îl oferă Ucrainei prin trimiterea de sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune. Aceasta este cea mai mare solicitare din partea oficialilor ucraineni. Așadar, Administrația SUA se gândește să trimită sistemele ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate către Ucraina, care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.

Administrația Biden a anunţat că cea mai urgentă nevoie a Ucrainei o reprezintă MLRS (sistem de lansare de rachete multiple) pentru a contrabalansa superioritatea Rusiei în ceea ce privește armamentul greu.

Înalți oficiali ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au pledat în ultimele săptămâni ca SUA și aliații săi să furnizeze Sistemul de lansare multiplă de rachete sau MLRS.

Sistemele de arme fabricate din SUA pot trage un baraj de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina – despre care ucrainenii susțin că ar putea schimba jocul în războiul lor împotriva Rusiei.

Ucraina vrea mai multe arme grele pentru a face faţă invadatorilor ruşi în est

Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem cu roți mai ușor, capabil să tragă multe dintre aceleași tipuri de muniție ca și MLRS. Aceste cerinţe vin pe fondul atacurile din ultimele săptămâni unde Rusia a lovit Ucraina în est şi este depășită, au spus oficialii ucraineni.

Situația militară în regiunile din est este mult mai disperată pe cât spun oamenii - chiar mai rea. Singurul răspuns care ar funcționa, ar fi cu mai multe arme grele. Fără acestea, nu vom putea să-i împingem înapoi. Decizia Washingtonului pe această problemă este crucială, a afirmat Kuleba.

Administraţia Biden a ezitat timp de mai multe săptămâni să trimită sistemele, în contextul îngrijorărilor ridicate în Consiliul Naţional de Securitate conform cărora Ucraina ar putea folosi aceste sisteme să atace în Rusia, au spus oficialii.

Se crede deja că Ucraina a efectuat numeroase atacuri transfrontaliere în interiorul Rusiei

Problema a fost pe primul loc în agenda celor două şedinţe de săptămâna trecută de la Casa Albă, la care membri adjuncţi ai cabinetului au stabilit să discute politica de securitate naţională, au afirmat oficialii. În centrul problemei a fost aceeaşi îngrijorare cu care se confruntă administraţia de la începutul războiului - dacă trimiterea de arme tot mai grele în Ucraina va fi privită de Rusia ca o provocare care ar putea declanşa vreun fel de ripostă la adresa SUA.

Se crede că Ucraina a dat deja mai multe lovituri peste graniţă, în Rusia, ceea ce oficialii ucraineni nici nu confirmă şi nici nu neagă. Oficiali ruşi au afirmat public că orice ameninţare la adresa ţării ar constitui o escaladare majoră şi au spus că ţările occidentale se transformă singure în ţinte legitime în război continuând să îi înarmeze pe ucraineni.

O altă preocupare majoră a administraţiei Biden a fost dacă SUA îşi poate permite să dea atâtea arme scumpe din stocurile militare, au spus sursele.

Tot mai mulţi oficiali sunt îngrijorați cu privire la posibile atacuri ale Ucrainei în Rusia

Întrebat dacă SUA vor furniza sistemele, secretarul Apărării Lloyd Austin a refuzat să detalieze: „Nu vreau să avansez în ceea ce privește situația în care ne aflăm în procesul de solicitare a resurselor”, a spus el reporterilor.

Administrația a avut preocupări similare cu privire la înarmarea Ucrainei cu avioane de luptă MiG-29 suplimentare, unii îngrijorându-se că ar putea permite ucrainenilor să ducă lupta în Rusia. În cele din urmă, SUA au decis să nu umple Polonia cu noi avioane, ceea ce le-ar fi permis polonezilor să echipeze Ucraina cu MiG-uri din epoca sovietică, informează CNN.