Adio tatuaje colorate! Decizia UE care intră în vigoare în primele zile ale anului viitor
- Mihnea Talau
- 17 decembrie 2021, 22:26
Uniunea Europeană va interzice din 4 ianuarie 2022 folosirea anumitor pigmenţi pentru tatuajele colorate. Împătimiții tatuajelor nu-şi vor mai putea face desene în culori, cu galben, roşu, portocaliu sau nuanţe de maro.
Astfel, noul regulament european interzice folosirea acestora întrucât conţin izopropanol, o substanţă chimică adăugată în cerneala colorată pentru a o steriliza.
„Ne vom întoarce la muncă aşa cum obişnuiam odată. Doar cu alb-negru” a comentat Eugenio Arneodo, tatuator din Moncalieri, reprezentant al unei asociaţii italiene. „Va fi o mare problemă pentru un sector care numai în Italia produce peste jumătate de miliard de euro”, a mai spus acesta.
Originile tatuajelor se pierd în negura timpurilor, oamenii manifestând încă din zorii civilizației un interes aparte pentru anumite simboluri sau imagini aplicate pe corp sau pe față, cu scopul de a alunga spiritele rele sau de a-și înspăimânta dușmanii.
Termenul de „tatuaj” provine din cultura polineziana – „tattaw” deținând semnificatia de „inscriptionare” sau „ornamentare”, preluat fiind de James Cook în pelerinajul sau pe meleaguri exotice și purtat acasă cu entuziasm – Cook fiind de altfel un personaj care a contribuit serios la răspândirea modei tatuajelor în ambientul occidental.
Cui au aparținut cele mai vechi tatuaje din lume
Potrivit unui studiu al cercetătorilor Muzeului Tirolului de Sud, Italia, arată faptul că Ötzi, bărbatul care a murit în urmă cu mai bine de 5300 de ani în Alpii Italieni, este individul cu cele mai vechi tatuaje descoperite până acum.
Pe suprafaţa mumiei „Omului Gheţurilor”, aşa cum este cunoscut Ötzi, au fost identificate 60 de tatuaje, dispuse pe 19 părţi ale corpului. La începutul acesui an, Marco Smadelli şi colegii săi din cadrul Muzeului Tirolului de Sud au descoperit un nou tatuaj.
Până de curând, cel mai vechi tatuaj din lume era atribuit mumiei Mo-1 T28 C22, aparţinând unui bărbat care a trăit în urmă cu mai bine de 4000 de ani, în zona de coastă a actualului stat Chile. Cercetările realizate pe suprafaţa rămăşiţelor umane au scos la iveală cele mai vechi tatuaje descoperite vreodată.
Pe parcursul evoluţiei tehnologiei, noi studii au fost efectuate pe mumia identificată în anul 1983, în oraşul chilian El Moro. Rezultatele datării cu radiocarbon au arătat faptul că bărbatul a trăit în urmă cu 3880 de ani şi nu cu 5830 de ani, aşa cum demonstrau analizele realizate la începutul anilor 1980.
Prin urmare, tatuajele lui Ötzi, despre care se ştie că a murit în jurul anilor 3300 î.Hr., sunt cele mai vechi din lume. Simbolurile impregnate în pielea Omului Gheţurilor au fost studiate cu ajutorul tehnicilor de imagistică multispectrală, scrie descoperă.ro.