Adio petreceri în Centrul Vechi! Evenimentele din clădirile cu risc seismic vor fi interzise prin lege

Adio petreceri în Centrul Vechi! Evenimentele din clădirile cu risc seismic vor fi interzise prin lege Sursa foto: EVZ

Patronii cluburilor din Centrul Vechi al municipiului București vor primi o lovitură grea. Guvernul intenționează să interzică organizarea evenimentelor publice în spațiile din clădirile cu risc seismic ridicat. Un act normativ menit să modifice Legea 212 din 2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor a fost pus în dezbatere publică. Măsura propusă este justificată prin studiile și analizele care arată că mare parte din clădirile din zona centrală a Capitalei s-ar prăbuși în cazul unui cutremur major,

În contextul ultimelor cutremure, din zona Olteniei și din Turcia, respectiv Siria, Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect de act normativ care să modifice Legea 212 din 2022. Una dintre măsurile propuse de autorități îi va afecta direct pe proprietarii afacerilor din Centrul Vechi.

Astfel, se propune interzicerea organizării de evenimente cu mulți participanți, inclusiv de natură comercială sau de divertisment, în spații aflate în imobile încadrate în clasa I de risc seismic. Cei care nu se conformează și nu se supun interdicției vor risca amenzi uriașe de până la 10.000 de lei. Măsura nu este nouă, fiind aplicată și în trecut, până în vara anului 2022, când a fost abrogată de Parlament.

În prezent, în contextul temerilor potrivit cărora un cutremur major ar provoca un număr imens de victime omenești, autoritățile au decis să reintroducă interdicția.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform experților, în cazul unui cutremur de peste 7 grade, în București ar muri peste 6.000 de oameni, iar alți 16.000 ar fi răniți. Peste 23.000 de clădiri ar fi afectate, iar 1.000 dintre s-ar prăbuși.

Se interzic evenimentele în locații cu risc seismic

Proiectul de lege aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării vizează modificarea și completarea Legii 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Legea a intrat în vigoare în urmă cu un an, însă, în loc să introducă noi măsuri de protecție, a anulat o parte dintre cele aflate în vigoare la momentul respectiv.

Noul proiect de lege își propune să corecteze aceste aspecte și să reintroducă restricțiile și interdicțiile eliminate de parlamentari.

Drept urmare, se propune reintroducerea interdicției de a mai organiza și desfășura activități care implică aglomerări de persoane în spațiile publice aflate în clădiri cu risc seismic ridicat. Este vorba despre sălile de spectacol, de expoziții, de lectură, spațiile pentru comerț, structurile turistice de cazare și alimentație publică, cele de asistență socială și medicală, administrație publică etc.

„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”, mai propun inițiatorii.

Legea prevede sancțiuni foarte mari

Legea definește aglomerările de persoane drept adunăru cu „cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 m2”.

Trebuie menționat că interdicția funcționează doar pentru clădirile care au fost expertizate tehnic și, în baza raportului de expertiză au fost încadrate în clasa de risc seismic I. Măsura nu se aplică în cazul acelor imobile pentru care nu s-a realizat o astfel de expertiză.

Conform legii, interdicția se ridică după consolidarea clădirii. Restricția funcționează „începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”.

Proprietarii de imobile sau administratorii clădirilor sau spaţiilor din aceste clădiri, persoane juridice sau fizice vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, dacă nu se vor conforma interdicției.

Sursa foto. EVZ

Măsura a fost eliminată de Parlament

Măsura s-a mai aplicat și în trecut, din 2015 prin OG 20/1994. Aceasta a fost eliminată în Parlament, prin Legea 212/2022. Acum autoritățile vor să revină asupra ei, pe fondul îngrijorărilor cu privire la producerea unui cutremur major în zona Vrancea.

Schimbările sunt propuse ca urmare a unei ședințe de Guvern din 15 februarie, după cum se arată în expunerea de motive. Instituirea acestor măsuri este justificată, de inițiatorii proiectului, ca formă de prevenție, ca urmare a cutremurelor din zona Olteniei.

„Instituirea acestora se impune, ca o măsură de prevenție, cu atât mai mult, în contextul cutremurelor de peste 4 Mw produse recent în România, în zona seismică Oltenia”, se motivează proiectul legislativ.

Printre modificările propuse de viitoarea lege se află și interzierea închirierii a locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic extins.

Situația îngrijorătoare în București

Consolidarea clădirilor care prezintă un risc seismic ridicat a fost amânată, de-a lungul anilor, de autorități din cauza costurilor ridicate. S-a ajuns în situația ca în București să existe aproximativ 2.200 de clădiri care se pot prăbuși la un cutremur major, conform specialiștilor. Deși situația este cunoscută, nimeni nu se ocupă de consolidare. Problema revine în actualitate doar când se produce un cutremur mai mare, așa cum a fost cel din Turcia sau cele din zona Olteniei.

Experții estimează că, în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, în București ar muri peste 6.000 de oameni, iar alți 16.000 ar fi răniți. Peste 23.000 de clădiri ar fi afectate, iar 1.000 dintre ele s-ar prăbuși.

Inginerul Matei Sumbasacu, specializat în cutremure şi fondator al Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic „Re: Rise”, a explicat care sunt problemele clădirilor din București.

„În primul rând, avem blocurile cu bulină din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremur, 358 de clădiri. Mai avem și 1.551 de imobile expertizate şi încadrate în categorii de urgenţă, dar neclasificate în categorii de risc seismic corespunzătoare. Din punct de vedere structural, acestea sunt practic niște blocuri cu bulină roșie, dar nerecunoscute ca atare”, a explicat inginerul.