Guvernul propune interzicerea închirierii locuințelor din clădirile cu risc seismic. Măsura a fost eliminată de Parlament din Legea 212/2022

Guvernul propune interzicerea închirierii locuințelor din clădirile cu risc seismic. Măsura a fost eliminată de Parlament din Legea 212/2022 Sursă foto: arhiva EVZ

Guvernul intenționează să interzică închirierea locuințelor care se află în clădirile cu risc seismic clasa I. Măsura a fost propusă de Executiv, printr-un proiect de lege, încă din primăvara trecută, însă prevederea a fost înlăturată de Parlament. După cutremurele din ultima perioadă, Ministerul Dezvoltării a inițiat un nou proiect de act normativ care a fost pus în dezbatere publică.

Seismele din ultima perioadă, dar și îngrijorările cu privire la producerea unui cutremur major în zona Vrancea, au determinat autoritățile să ia măsuri, Guvernul intenționează să modifice Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Schimbările sunt propuse ca urmare a unei ședințe de Guvern din 15 februarie, după cum se arată în expunerea de motive. Instituirea acestor măsuri este justificată de inițiatorii proiectului ca formă de prevenție, în contextul cutremurelor din ultima vreme, din zona Olteniei.

„Instituirea acestora se impune, ca o măsură de prevenție, cu atât mai mult, în contextul cutremurelor de peste 4 Mw produse recent în România, în zona seismică Oltenia”, se motivează proiectul legislativ.

Printre modificările propuse de viitoarea lege se află și interzierea închirierii a locuințelor din clădirile încadrate în clasa de risc seismic extins

„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic Rs I, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, prevede propunerea legislativă.

Prevederea a fost eliminată de Parlament din Legea 212

Nu este pentru prima oară când se propune acest lucru. În urmă cu un an, în luna mai, Guvernul a inițiat un act normativ similar, care a devenit Legea nr. 212/2022, a cărei modificare se dorește în prezent. În forma adoptată de Guvern, se propunea interzicerea procedurii de închiriere sau cedării în comodat/ folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic Rs I.

Interdicția urma să fie ridicată după recepția finală a lucrărilor de consolidare la clădirile respective.  Cu alte cuvinte, proprietarii și-ar fi putut închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic după consolidare.

Acest articol, ce interzicea închirierea apartamentelor din blocurile cu risc seismic nu a fost pe placul parlamentarilor care l-au eliminate din forma finală a legii adoptate.

Ce mai prevede actul normativ propus

În plus noul act normativ ce urmează să intre în dezbatere parlamentară mai prevede interzicerea evenimentelor cu multe persoane organizate în clădiri cu risc seismic ridicat.

„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice”, mai propun inițiatorii.

De asemenea, până la începutul anului viitor, primarii și conducătorii instituţiilor publice vor dispune evaluări vizuale, în conformitate cu reglementările în vigoare, pentru construcțiile aflate în patrimoniu. Activitatea de evaluare vizuală rapidă va fi finalizată până la data de 1 noiembrie 2024, în cazul directorilor de instituții publice și până la 1 iunie 2026 în cazul primarilor.

 

Ne puteți urmări și pe Google News