Zeci de spitale din România sunt încadrate în clasa de risc seismic 1 și 2. Autoritățile cunosc problema de mai mulți ani
- Ramona Rotaru
- 21 februarie 2023, 11:24
La fel ca la ninsoare și la fel ca în pandemie, autoritățile statului sunt mereu luate pe nepregătite. Indiferent de avertismente. Așa că, spun specialiștii, și în caz de cutremur major se va muri masiv în spitale.
Cutremurele dese din zona seismică Gorj au reactivat teama românilor cu privire la clădirile vechi în care locuiesc. Nu doar blocurile sunt vulnerabile, ci și mai multe instituții publice și spitale. Zeci de spitale din România sunt încadrate în clasa de risc seismic 1 și 2. Până în prezent, nu există o listă exactă a instituțiilor medicale care necesită consolidare.
Zeci de spitale din România au aplicată bulina roșie pe clădiri, care înseamnă că acestea sunt încadrate în clasa de risc seismic 1 și 2. Situația acestora nu este clară în prezent, autoritățile neavând o listă a instituțiilor spitalicești care necesită consolidare.
Șeful serviciului tehnic de la Institutul Clinic Fundeni susține că, în cazul unui seism important, vor fi mari probleme cu stâlpii de rezistență și nu numai. Una dintre clădirile institutului se încadrează în clasa de risc seismic 2, fiind construită cu aproximativ 50 de ani în urmă. Reprezentantul susține că din lipsa fondurilor, au fost efectuate doar lucrări minore.
„În eventualitatea unui seism vom avea foarte mari probleme pe structură. Stâlpii de rezistență prezintă microfisuri, căderi de tencuială, sunt zone unde fierul-beton a devenit vizibil și e corodat.
Au fost realizate puneri sub protecție pentru fiecare intrare, ca să realizăm o protecție minimă a personalului medical și a pacienților. În spate am făcut o copertină de protecție, astfel încât la micile căderi de tencuială, oamenii să fie protejați. Crăpăturile pe care le vedem mai sus sunt la nivel de etaje, astea sunt coroborate, și vechimea clădirii, și vechile cutremure”, a spus Marian Soare, șeful serviciu tehnic Institutul Clinic Fundeni, pentru Digi24.
75 de spitale din România sunt încadrate la clasa de risc seismic 1 și 2
Despre starea spitalelor de la noi din țară a vorbit și Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor. Acesta susține că, în România, o clădire de 50 de ani este considerată nouă însă „în altă țară civilizată, un spital de 50 de ani trebuie demolat”.
În clădirea de la Fundeni, încadrată în clasa de risc seismic 2, funcționează și Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, singurul spital de profil din sudul țării.
„Se văd bolțarii acolo, a căzut tencuiala. După ce plouă, sau evenimente de zăpadă, pică tencuiala de sus, bucăți mari. Uitați, la etajul 6, acolo tencuiala nici nu mai există, de aia am făcut aceste plase de protecție, ca să nu cadă pe pacienți”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor.
Mii de pacienți din întreaga țară vin la cele două spitale. Etajele cinci și șase găzduiesc secțiile de terapie intensivă, iar la etajul șapte este blocul operator. Medicii din secția ATI mărturisesc că mereu se gândesc ce ar putea face în cazul unui cutremur cu magnitudine mai mare.
„Acum 4 ani a fost unul ceva mai mare, eram de gardă, noaptea, efectiv m-am gândit ce fac, n-am cum să scot oamenii de aici, asistente, infirmiere, pe mine. Atunci s-a oprit și curentul, pacienții au fost ventilați la balon. A fost un pic stresant, dar am reușit să ne controlăm”, a spus Diana Vălceanu, medic primar ATI.
Reprezentanții spitalelor susțin că autoritățile sunt la curent cu situați clădirilor de mai mulți ani, însă nu au luat nicio măsură până în prezent.
„Din 2006 și până acum un an, fiecare ministru a primit de la mine un memoriu la fiecare 3 luni, indiferent cine era ministru, aduceam la cunoștință că acest spital o să cada la un cutremur mare, că este un spital care deservește jumătate din chirurgia cardiovasculară din România. Promisiuni am avut aproape de la fiecare ministru și de la fiecare președinte, premier”, a spus prof. dr. Șerban Bubenek, șeful secției ATI.