Adio certificat verde! Anunțul pe care toată lumea l-a așteptat. Cine să mai înțeleagă

Adio certificat verde! Anunțul pe care toată lumea l-a așteptat. Cine să mai înțeleagă Sursa foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu consideră necesare restricțiile de călătorie, așa că vine cu noi recomandări. Aceștia susțin că obligativitatea vaccinării COVID-19 nu are niciun efect în „suprimarea propagării internaționale” a coronavirusului.

Restricționarea călătoriilor internaționale se pare că este principalul subiect despre care comitetul de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a emis recomandări. Marea majoritatea a țărilor solicită la frontiere certificatul COVID-19 în contextul răspândirii tulpinii Omicron de coronavirus. Pe lângă dovada vaccinării, multe state membre UE cer test COVID-19 negativ și impun carantinarea.

Recomandările venite din partea OMS au fost stabilite pe 13 ianuarie, însă ele au fost publicate pe 19 ianuarie.

Restricțiile din majoritatea statelor din Europa au venit în urma unui nou val pandemic provocat de tulpina Omicron. Aceasta se răspândește extrem de repede și tinde să devină dominantă. Chiar dacă infectarea nu este una gravă, țări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiștilor în prezent. SUA și Finlanda sunt inaccesibile turiștilor nevaccinați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)recomandă „ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

O altă solicitare venită din partea comitetul de urgență al OMS este cu privire la certificatul care face dovada vaccinării. Această măsură este văzută ca una excesivă, mai ales în vedere accesul global limitat și distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19. Recomandarea prevede ca statele să aibă o abordare pe baza unor riscuri și să faciliteze călătoriile internaționale. Pentru acest lucru, OMS recomandă modificarea măsurilor cum privire la testare și carantinare.

Organizația Mondială a Sănătății vine cu modificări și în ceea ce privește campania de vaccinare în lume. Experții îndeamnă autoritățile să ajungă la un procent de 70% din populație vaccinată până la începutul lunii iunie 2022. De asemenea, ei recomandă ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.