Experții OMS avertizează. Booster-urile repetate nu reprezintă o strategie viabilă

Experții OMS avertizează. Booster-urile repetate nu reprezintă o strategie viabilă Sursa: arhiva EVZ

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au avertizat că repetarea dozelor de rapel ale vaccinurilor originale Covid nu este o strategie viabilă împotriva variantelor emergente și au cerut noi masuri care să protejeze mai bine împotriva transmiterii.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de rapel din compoziția originală a vaccinului este puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”, a declarat Grupul Consultativ Tehnic al OMS pentru Compoziția Vaccinului Covid-19 (TAG-Co-VAC) într-o declarație publicată marți.

Pe măsură ce virusul evoluează noi vaccinuri vor fi disponibile

Grupul de experți, care lucrează pentru a evalua performanța vaccinurilor Covid-19, a cerut dezvoltarea de noi vaccinuri care nu numai că protejează persoanele care contractă Covid împotriva îmbolnăvirii grave, ci și să prevină mai bine oamenii să nu ia virusul, pentru a face față variantelor emergente de Covid, cum ar fi Omicron.

„Vaccinurile Covid-19 care au un impact mare asupra prevenirii infecției și transmiterii, pe lângă prevenirea bolilor severe și a decesului, sunt necesare și ar trebui dezvoltate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest lucru, a spus, ar contribui la reducerea „transmiterii comunitare și a necesității de măsuri stricte și cu anvergură de sănătate publică și sociale”, a spus grupul consultativ, potrivit theguardian.com.

De asemenea, a sugerat că dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să se străduiască să creeze lovituri care „declanșează răspunsuri imune care sunt ample, puternice și de lungă durată, pentru a reduce nevoia de doze succesive de rapel”.

Pe măsură ce virusul evoluează și până când noi vaccinuri sunt disponibile, „compoziția actualelor vaccinuri Covid-19 ar putea fi necesară actualizată”, a spus grupul.

Potrivit OMS, în întreaga lume se lucrează la 331 de vaccinuri candidate. Agenția de sănătate a ONU și-a dat până acum ștampila de aprobare versiunilor a opt vaccinuri diferite.

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că varianta Omicron Covid nu numai că este mult mai transmisibilă decât variantele anterioare, ci și mai bună la evitarea unor protecții vaccinale.

Pfizer: „Este probabil nevoie de un vaccin Covid-19 reproiectat, care vizează în mod specific varianta Omicron”

La începutul acestei săptămâni, directorul executiv al Pfizer Inc, Albert Bourla, a declarat că este probabil nevoie de un vaccin Covid-19 reproiectat, care vizează în mod specific varianta Omicron, iar compania sa ar putea avea unul gata de lansare până în martie.

Bourla a spus că Pfizer și partenerul BioNTech SE lucrează atât la o versiune de vaccin țintit Omicron, cât și la o vaccinare care ar include atât vaccinul anterior, cât și unul care vizează varianta cu răspândire rapidă.

„Cred că este scenariul cel mai probabil”, a spus Bourla luni. „Lucrăm la doze mai mari. Lucrăm cu programe diferite. Facem o mulțime de lucruri acum, în timp ce vorbim.”

Vaccinul ar putea fi gata de distribuit până în iunie, a adăugat Bourla într-un interviu acordat CNBC.