Editura Evenimentul si Capital

Adevăruri spuse doar la tribunal! Ce s-a întâmplat la Maternitatea Giulești, când 11 bebeluși au fost prinși în incendiu

Şase bebeluşi au murit în incendiul de la Maternitatea Giuleşti
Autor: | | 22 Comentarii | 7486 Vizualizari

Șase bebeluși morți și cinci cu arsuri grave produse de focul care a izbucnit, pe 16 august 2010, în secția de prematuri a maternității conduse de profesorul dr. Bogdan Marinescu. Acesta este bilanțul tragediei de la Maternitatea Giulești de acum cinci ani. Părinții copilașilor și-au căutat dreptatea în justiție, iar săptămâna trecută, verdictul a fost adus la cunoștința opiniei publice. Medicul Adrian Toma a dezvăluit tarele sistemului care a făcut posibilă tragedia

Citeşte şi: EDITORIALUL EVZ. Când judecătorii nu pot condamna sistemul care a adus moartea la Maternitatea Giulești…


Asistenta, managerul și electricianul trebuie să plătească părinților peste 4 milioane de euro


Doar asistenta Florentina Cârstea va merge la pușcărie pentru doi ani și va plăti toată viața, alături de managerul maternității și de electrician, cele 4 milioane de euro stabilite de instanță ca despăgubiri pentru familiile bebelușilor. Șeful Serviciului Tehnic, cel responsabil de deficiențele din rețeaua electrică, a decedat.

Judecătorii n-au putut condamna „sistemul sanitar” care a făcut posibilă această nenorocire într-un spital, deși în timpul procesului au fost dezvăluite de către inculpați și martori cauzele care au stat la baza evenimentului tragic. Instanța, însă, a înțeles și a decis ca pe șeful secției de neo natologie, Adrian Toma, inculpat și el de către procuror, să-l achite. În depoziția acestuia stă adevărul despre cum s-a ajuns ca în maternitate să izbucnească un incendiu de amploare, iar copiii să fie lăsați fără supraveghere timp de 12 minute. Iar aceste lucruri, EVZ consideră că trebuie știute de toată lumea.

Legea nu le-a permis angajarea unor asistente

După apariția OUG 223 în anul 2008 și OUG din 2009, prin care s-au blocat posturile și s-au adoptat măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare prin suspendarea ocupării posturilor vacante, doctorul Adrian Toma a făcut multe demersuri pentru a avea în secţie numărul de asistente corespunzător normativului, atât la managerul spitalului cât și la directorul medical. În baza noilor acte normative cu putere de lege, trebuia respectată regula potrivit căreia se putea face o angajare dacă existau șapte posturi vacante. Conducerea spitalului nu a găsit soluție. Dr. Toma a declarat în instanță:

„Din prezentarea demersurilor făcute în decursul timpului pentru completarea numărului de asistente medicale în secție am arătat atitudinea directorului medical Ranga Mirela, care a ignorat, în realitate, situația secției neonatologie în repartizarea unor asistente care au fost declarate admise la concurs. Schema de personal s-a descompletat, după cum urmează: o asistentă s-a pensionat la limită de vârstă; o asistentă a intrat în concediu fără salariu și ulterior și-a dat demisia; alte două asistente au intrat în concediu de creștere a copilului; la 2 august 2010 s-au mai pensionat anticipat alte două asistente (eu neștiind și neavând nicio atribuție în procesul de pensionare a personalului). Aceste două asistente erau prevăzute în graficul de personal aferent lunii august, figurând în turele de la Secția de Neonatologie. Din cauza lipsei de personal nu am avut cu ce asistente să le suplinesc plecarea, într-un termen atât de scurt (doar două săptămâni până la data incendiului)”. Totodată, medicul Toma a susținut că tragedia n-ar fi existat dacă „o schemă de personal ar fi permis ca în reanimare să fie în permanență două asistente, acesta fiind și scopul cererii din 6 ianuarie 2010, în care se solicita angajarea a patru asistente medicale pe secție”.

Verificarea prizelor s-a făcut de mântuială

WhatsApp NU VA MAI FUNCTIONA de la 1 iulie pe aceste TELEFOANE! Lista completa

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI