Adevăruri spuse doar la tribunal! Ce s-a întâmplat la Maternitatea Giulești, când 11 bebeluși au fost prinși în incendiu

Adevăruri spuse doar la tribunal! Ce s-a întâmplat la Maternitatea Giulești, când 11 bebeluși au fost prinși în incendiu

Medicul Adrian Toma a dezvăluit tarele sistemului care a făcut posibilă tragedia

Șase bebeluși morți și cinci cu arsuri grave produse de focul care a izbucnit, pe 16 august 2010, în secția de prematuri a maternității conduse de profesorul dr. Bogdan Marinescu. Acesta este bilanțul tragediei de la Maternitatea Giulești de acum cinci ani. Părinții copilașilor și-au căutat dreptatea în justiție, iar săptămâna trecută, verdictul a fost adus la cunoștința opiniei publice.

Asistenta, managerul și electricianul trebuie să plătească părinților peste 4 milioane de euro

Doar asistenta Florentina Cârstea va merge la pușcărie pentru doi ani și va plăti toată viața, alături de managerul maternității și de electrician, cele 4 milioane de euro stabilite de instanță ca despăgubiri pentru familiile bebelușilor. Șeful Serviciului Tehnic, cel responsabil de deficiențele din rețeaua electrică, a decedat.

Judecătorii n-au putut condamna „sistemul sanitar” care a făcut posibilă această nenorocire într-un spital, deși în timpul procesului au fost dezvăluite de către inculpați și martori cauzele care au stat la baza evenimentului tragic. Instanța, însă, a înțeles și a decis ca pe șeful secției de neo natologie, Adrian Toma, inculpat și el de către procuror, să-l achite. În depoziția acestuia stă adevărul despre cum s-a ajuns ca în maternitate să izbucnească un incendiu de amploare, iar copiii să fie lăsați fără supraveghere timp de 12 minute. Iar aceste lucruri, EVZ consideră că

Legea nu le-a permis angajarea unor asistente

După apariția OUG 223 în anul 2008 și OUG din 2009, prin care s-au blocat posturile și s-au adoptat măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare prin suspendarea ocupării posturilor vacante, doctorul Adrian Toma a făcut multe demersuri pentru a avea în secţie numărul de asistente corespunzător normativului, atât la managerul spitalului cât și la directorul medical. În baza noilor acte normative cu putere de lege, trebuia respectată regula potrivit căreia se putea face o angajare dacă existau șapte posturi vacante. Conducerea spitalului nu a găsit soluție. Dr. Toma a declarat în instanță:

„Din prezentarea demersurilor făcute în decursul timpului pentru completarea numărului de asistente medicale în secție am arătat atitudinea directorului medical Ranga Mirela, care a ignorat, în realitate, situația secției neonatologie în repartizarea unor asistente care au fost declarate admise la concurs. Schema de personal s-a descompletat, după cum urmează: o asistentă s-a pensionat la limită de vârstă; o asistentă a intrat în concediu fără salariu și ulterior și-a dat demisia; alte două asistente au intrat în concediu de creștere a copilului; la 2 august 2010 s-au mai pensionat anticipat alte două asistente (eu neștiind și neavând nicio atribuție în procesul de pensionare a personalului). Aceste două asistente erau prevăzute în graficul de personal aferent lunii august, figurând în turele de la Secția de Neonatologie. Din cauza lipsei de personal nu am avut cu ce asistente să le suplinesc plecarea, într-un termen atât de scurt (doar două săptămâni până la data incendiului)”. Totodată, medicul Toma a susținut că tragedia n-ar fi existat dacă „o schemă de personal ar fi permis ca în reanimare să fie în permanență două asistente, acesta fiind și scopul cererii din 6 ianuarie 2010, în care se solicita angajarea a patru asistente medicale pe secție”.

Verifi carea prizelor s-a făcut de mântuială

Informațiile oferite în tipul procesului scot la iveală și proasta gestionare a resurselor financiare și nepăsarea celor din conducerea spitalului. Șeful secției de nou-născuți ceruse verificarea tehnică a prizelor, a instalațiilor electrice și medicale, precum și a celorlalte echipamente electrice din salon, cu doar câteva zile înainte de incendiu, când s-a făcut curățenia periodică. Personalul tehnic de specialitate și directorul Serviciului Tehnic au considerat că toate instalațiile și echipamentele din salon sunt în stare bună de funcționare. Chiar și priza și ștecherul ieftin, acoperite de un dulap, de la care avea să pornească vâvătaia ucigașă, atunci când asistenta Florentina Cârstea a plecat la toaletă.

Ministrul Sănătății a schimbat legea

Efectul incendiului s-a văzut, dar trebuie determinată și cauza, a spus dr Toma instanței de judecată. Și a arătat că „sistemul sanitar” s-a pus în mișcare. La fix o lună, ministrul Sanatatii, Atilla Cseke, a emis Ordinul nr. 1224/2010, cu noi normative de personal, reglementare care modifica normativele doar pentru nou-născuți, realizandu- se o deblocare parțială a posturilor din secțiile de nou-născuți.

„De menționat este ca una din măsurile efective a fost introducerea in cadrul normativ a posibilității managerului de a redistribui cel mult 10% din posturile TESA în vederea suplinirii lipsei de personal de specialitate. În fapt, managerul spitalului putea muta posturile libere de la sectorul pază și igiena (portari, liftieri și femei de serviciu) în grila de posturi de asistente și astfel să «adune» șapte posturi libere, așa încât să poată angaja o asistentă.” Pentru această idee au murit acei copii, iar alții au rămas mutilați pe viață.

Ne puteți urmări și pe Google News