Adevărul verde-n față: „Toți vom lua virusul!” Care este cheia supraviețuirii? Exclusiv

Adevărul verde-n față: „Toți vom lua virusul!” Care este cheia supraviețuirii? Exclusiv

Pentru ca sistemul românesc de sănătate să nu cedeze în fața asalturilor virusului ucigaș, trebuie îndeplinită o condiție esențială în lupta cu boala. Urmează dezvăluirile unui medic aflat în linia întâi.

Întreaga lume e bulversată de pandemia răspândită din China. În România numărul deceselor a ajuns aproape de 700, iar îmbolnăvirile au pus la grea încercare sistemul de sănătate.

În aceste condiții, am consultat un medic specialist tocmai pentru a ne explica ce ne așteaptă în viitor. Cum va arăta acesta peste câteva luni, de pildă: „Acest virus e ca gripa, nimeni nu va scăpa de el. Toți îl vom lua, dar depinde acum în ce formă, cum se va manifesta la fiecare. Mai sever, mai puțin sever. Ține, evident, de fiecare organism. Altceva este important însă”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, medicul hematolog Mihaela Andreescu de la Spitalul Colentina din București.

Pe viață și pe moarte

Ce anume?

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă imunizarea se va face lent, sistemul de sănătate va rezista. Dacă ne înbolnăvim toți în același timp, Doamne ferește!, sistemul va ceda, nu va face față. Se va întâmpla la fel ca în Italia, ca în Spania, unde au fost raportate până acum mii de decese. Totul este să nu punem presiune pe sistemul sanitar, aceasta este cheia supraviețuirii”, ne-a mai explicat hematoloaga Mihaela Andreescu.

Așadar, este esențial să păstrăm măsurile de prevenție, să stăm cât mai departe de grupurile mari: „Clar, izolarea rămâne decisivă. Nu vedeți cu ce viteză să propagă virusul? Un singur caz se transformă rapid în focar. Contagiozitatea este foarte mare, iar viteza cu care putem interveni este încetinită de factori care nu țin de pregătirea medicală”, ne-a mai dezvăluit medicul Mihaela Andreescu.

Sfatul medicului

Care este natura acestor factori?

„Vă spun sincer că-ți ia foarte mult timp să îmbraci acel costum de protecție, ai nevoie chiar de ajutor. Și când îl dai jos, când îl dezbraci durează minute bune. Apoi, tratarea în sine a unui pacient este extrem de meticuloasă. Vă dați seama că în cazul unei explozii a cazurilor va fi extrem de dificil să-i tratezi pe toți. Românii au reacționat până acum bine, să stea în continuare la adăpost”, a concluzionat medicul hematolog.