Secretul ascuns din pufuleți. Sunt atât de ieftini, dar atât de periculoși

Secretul ascuns din pufuleți. Sunt atât de ieftini, dar atât de periculoși Sursa: Arhiva EVZ

Pufuleții sunt considerați foarte sănătoși, chiar recomandați pentru dietă deoarece, în mod normal, ar trebui să fie produși din apă, mălai și sare şi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea noastră. Dar n-ar fi chiar așa, spun experții.

Pufuleții sunt recomandaţi şi  persoanelor care țin dietă deoarece au foarte puține calorii. Cel puţin aşa se ştia despre acest aliment. Totuși, profesorul Mencinicopschi atrage atenția asupra ingredientelor periculoase pe care le pot conțin pufuleții.

Expertul spune că pufuleții sunt obţinuți din făină de porumb şi adaos de glucoză, glucide, care îi imprimă o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare, 224 kcal/30 grame de produs.

Pufuleții conţin un colorant artificial numit tartrazină

Din lista de ingrediente reiese că al doilea ca pondere este sarea, al cărei consum trebuie limitat. Conform specialiştilor, pufuleţii conţin un colorant artificial numit tartrazină, care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tartrazina este un colorant considerat nociv pentru sănătate, şi este cel care dă pufuleţilor culoarea galbenă. Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari utilizaţi în industria alimentară, scrie doctorulzilei.ro. Acest aditiv poate provoca tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie şi eczeme. De asemenea, tartrazina poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.

Ce spun studiile despre acest produs atât de îndrăgit

Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului arată cât de nocivi sunt pufuleții. Potrivit raportului, aditivii utilizați prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În urma analizelor s-a constatat că: La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.

-22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine, scrie doctorulzilei.ro.

-Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.

-Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.

-Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

-Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.