Adevărul despre fast-food. Ce spun australienii

Adevărul despre fast-food. Ce spun australienii

Nutriționiștii australienii spun ca oamenii au fost induși în eroare cu privire la modul în care unele alimente pot fi sănătoase. Si spun acest lucru referindu-se in mod special la fast food.

"Factorii care au făcut ca anumite feluri de mâncare sa figureze pe meniuri au fost initial metode de gatit sanatoase, cum ar fi includerea de carne slaba sau fructe de mare, o multime de legume sau uleiuri bune. Utilizarea abundentă de  ierburi și condimente bogate în antioxidanți sunt, de asemenea, puncte majore pentru multe bucatarii", spune dr. Joanna McMillan, nutritionist australian. Prin urmare, rezulta ca, la origine, produsele de fast-food au fost...sanatoase. Faptul ca, pe parcurs au suferit transformari este altceva.

Mancarea de tip fast-food contine in principal grasimi saturate, glucide si o cantitate mare de sare - categorii de substante care ar trebui sa fie in cantitate scazuta in dieta noastra. Acest aport exagerat de glucide si grasimi duce la perturbarea metabolismului normal si la acumulularea in depozite a acestor substante, proces ce sta la baza ulterioarelor probleme de sanatate. Tocmai de aceea, Joanna McMillan a fondat programul Lean Get, o metoda sanatoasa pentru a oferi oamenilor o alta viziune asupra fast food-ului. Si alti nutritionisti australieni sunt de parere ca dacă acasă poate fi simplu să mănânci sănătos, în miezul unei zile aglomerate, în care nu ai prea mult timp pentru masă este destul de complicat să găseşti mâncare rapidă, eventual şi ieftină, care să nu fie fast-food. Există însă şi câteva opţiuni care nu sunt atât de nocive chiar şi în meniul restaurantelor de tip fast-food. Totul este să ştii cum să le alegi. În primul rând, nu comanda varianta mare de meniu. Chiar dacă pe moment ţi-e foame, cu siguranţă te vei sătura şi cu meniul mediu sau normal, cel mare având cu siguranţă un număr mult mai mare de calorii. Optează pentru sandvişurile fără carne, de tipul celor cu brânză şi cu legume ori cu ouă sau, dacă vrei şi carne, optează pentru cea preparată la grătar. În niciun caz nu-ţi comanda chiftele sau hamburgeri cu carne tocată, aceasta fiind o combinaţie de grăsimi saturate şi de arome sintetice fără valoare nutriţională. Renunţă la sosurile de tipul maionezei. Acestea, pe lângă faptul că adaugă un număr suplimentar de calorii mesei, îngreunează digestia şi, în combinaţie cu carne şi cu legume, duce la balonare. Dacă ai luat carne, renunţă la cartofi. Se ştie de multă vreme că această combinaţie, mai ales dacă îi adaugi şi o pufoasă chiflă albă, duce la balonare şi la tulburări digestive. Garniturile de legume sotate sau de orez mănâncă-le fără sosuri. Ar fi util să precizezi că nu vrei sare pe mâncare. Pentru a evita excesul, poţi să ţi-o asezonezi singur. O altă opţiune de masă sănătoasă de tip fast-food o reprezintă salatele. Orice restaurant de tip fast-food are o secţiune de salate. Dar atenţie, nu orice produs din această categorie este sănătos! De fapt, alege doar acele salate care nu conţin alt tip de carne decât la grătar şi care nu conţin niciun alt fel de dressing decât, eventual, vinaigrette (combinaţie de ulei de măsline şi oţet). Celelalte dressinguri conţin multe calorii şi, în plus, majoritatea sunt, de fapt, o combinaţie de E-uri lichide şi aromate. Bea apă. Sucurile acidulate, la fel ca majoritatea alimentelor din restaurantele de tip fast-food nu aduc niciun beneficiu nutriţional, ba, mai mult, ne sărăcesc de resursele proprii de substanţe nutritive.

Citeste mai mult: adev.ro/mu1s7w

Pe de alta parte, un studiu realizat de Brian Wansink, de la Universitatea Illinois, a analizat legăturile dintre felul în care produsele sunt prezentate şi cantitatea pe care clienţii o mănâncă. "Pe lângă foame, oamenii decid să mănânce pentru că văd mâncarea, pentru aspectul social al mâncatului (ca să fie cu alte persoane), sau pur şi simplu pentru că nu au altceva de făcut", spune Wansik. Restaurantele încearcă să profite de acest lucru şi să atragă clienţii prin poziţionare şi prin felul în care sunt amenajate.

Ne puteți urmări și pe Google News