Adevărul despre duhul din lampa lui Aladin. Spiritul care îndeplinește trei dorințe poate fi malefic

Adevărul despre duhul din lampa lui Aladin. Spiritul care îndeplinește trei dorințe poate fi malefic Sursa foto: 94662291 © Gualtiero Boffi | Dreamstime.com

Povestea lui Aladin și a lămpii sale fermecate le este cunoscută tuturor. De-a lungul timpului, milioane de copii au fost fascinați de basm, dar mai ales de duhul din lampă, care este dornic să îndeplinească trei dorințe celui care îl readuce la viață.

„Aladin” este una dintre faimoasele povești din cartea „1001 de nopți”. Băiatul sărac a găsit o lampă magică în interiorul căreia se afla un duh, dispus să îndeplinească trei dorințe celui care îl scoate afară. Povestea ne prezintă un spirit bun, însă nu acesta este adevărul. În spatele bunătății pe care el o afișează, se pot ascunde planuri malefice.

Duhul din lampa lui Aladin este un personaj mitologic, având originea în cultura arabă. Aceste creaturi sunt cunoscute și sub denumirea de „djinn”, „jinn” sau „ginn”, care reprezintă spiritele malefice. Cu excepția poveștii din cartea „1001 de nopți”, duhurile trăiesc în natură și se împart în două categorii. Ele pot fi malefice, însă sunt și unele dispuse să ajute oamenii cu ajutorul puterilor magice.

În cultura arabă, oamenii au fost făcuți din lut, putând astfel fi modelați și având o formă clară. Duhurile au fost create altfel. Potrivit legendelor, acestea au apărut dintr-un foc care nu emana fum.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Djinn” este o creatură mistică, însă nu știm exact cum a ajuns să fie închis într-o lampă. Povestea lui Aladin ne prezintă duhul ca fiind unul amabil și dispus să îl ajute, însă această viziune este reprezentativă mai mult pentru Occident. În cultura arabă, spiritele sunt văzute în continuare ca personaje malefice, care joacă feste oamenilor. În unele cazuri, ei sunt răutăcioși dar inofensivi, în alte cazuri pot provoca chiar și moartea.

Originea duhului din lampa lui Aladin

Duhul dispus să îndeplinească dorințele celui care îl eliberează din captivitate apare în mai multe basme ale cărții „1001 de nopți”. Dacă în povestea lui Aladin el se află într-o lampă, în „Ali Baba și cei 40 de hoți” spiritul este captiv într-o sticlă.

Ideea de spirit este legată de conceptul „geniu”, atât de folosit în zilele noastre atunci când vrem să ne referim la ceva bun, la o ființă magică. Potrivit mitologiei, duhul denumit astfel este unul bun, dispus să ajute. De asemenea, el este considerat spirit păzitor.

Duhul din lampa lui Aladin este una dintre cele mai puternice referințe ale culturii arabe. Spiritele captive, potrivit mitologiei, pot fi bune sau malefice. Unele sunt dispuse să ofere ajutor celui care îl eliberează, prin îndeplinirea a trei dorințe. Altele însă, pot juca diferite feste, ba chiar pot încerca să îl închidă în locul lor pe cel care le-a eliberat, potrivit incredibilia.ro.