Adevărul depre sosul de soia. Ce beneficii are și la ce face rău

Adevărul depre sosul de soia. Ce beneficii are și la ce face răuSursa foto Dreamstime

Sosul de soia a fost folosit inițial ca o modalitate de a conserva alimentele și de a prelungi durata de valabilitate a acestora. El este popular în mai multe țări asiatice, precum Japonia și Coreea, unde a evoluat în diferite stiluri și arome pentru a se potrivi gusturilor locale.

Acest sos este un potențiator de aromă natural ce conține foarte mult umami (în japoneză are sensul de savuros), un al 5-lea gust, complex, asociat cu glutamatul monosodic conținut în mod natural de anumite alimente și care apoi a fost reprodus chimic pentru industria alimentară.

Sosul de soia se produce prin fermentarea boabelor de soia și a grâului (cu agenți de fermentare, drojdie sau mucegai), la care se adaugă sare. Acest sos este foarte sărat, iar unele persoane nu trebuie să îl consume, mai ales în cantități mari.

sos soia

Sursa foto Dreamstime

Ce beneficii are sosul de soia

Acest sos are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, printre care:

  • Bogat în antioxidanți
  • Ajută digestia, atunci când procesul de fermentație este natural și produce probiotice benefice
  • Aroma umami din sosul de soia poate ajuta la îmbunătățirea absorbției anumitor nutrienți, cum ar fi calciul și fierul.
  • Conține compuși care pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
  • Adaugă un gust bogat și savuros mâncărurilor, datorită conținutului mare de umami
sos soia

Sursa foto Dreamstime

De ce să nu mănânci prea mult sos de soia

  • Conținut mare de sare
  • Este un ferment și pe bază de grâu, ca urmare are gluten
  • Are un conținut mare de histamină și tiamină, ca urmare poate produce alergii
  • Ar putea avea cantități mari de monoglutamat de sodiu, potențiatorul de arome, dacă pe lângă cele conținute în mod natural, prin fermentație, sunt adăugate și cele chimice

Tipuri de sos de soia

  • ușor: un sos mai subțire și mai deschis la culoare, cu o aromă ușoară, perfect pentru condimentare și înmuiere
  • închis la culoare: un sos mai gros cu o aromă mai bogată, adesea folosit în gătit și marinade
  • Tamari: un sos de soia aproape fără grâu deloc este cel mai comun în China
  • Shiro: făcut mai mult cu grâu, decât cu soia, de o culoare foarte deschisă
  • Shoyu: un sos de soia care conține atât boabe de soia, cât și grâu, cu o aromă echilibrată, potrivit Jurnalul.

Ne puteți urmări și pe Google News